AcasăNewsMandria Rusiei, vandalizata

Mandria Rusiei, vandalizata

Agresorul spune ca a atacat tabloul dupa ce a baut vodca

Ilustra opera a lui Ilia Repin, care-l reprezinta pe tarul Ivan cel Groanznic ucigandu-si fiul, a fost tinta unui atac ”din ratiuni istorice” facut de un barbat de 37 de ani. Incidentul a avut loc in celebra Galerie Tretiakov din Moscova.

Agresorul spune ca a atacat tabloul dupa ce a baut vodca

Potrivit politiei ruse, barbatul a reusit sa evite controalele de securitate inaintea terminarii programului de vizitare a muzeului. A reusit apoi sa se strecoare pana in sala ”Ilia Repin”, unde tabloul  ”Ivan cel Groaznic si fiul sau in 16 noiembrie 1581” se afla expus in spatele unei vitrine de sticla. Inarmat cu o bara de metal care servea sa-i tina pe vizitatori la o distanta sigura de tablou, barbatul, identificat ca Igor Podporin (37 de ani, originar din Voronej), a lovit vitrina de mai multe ori. Bucatile de sticla au deteriorat rama originala a tabloului iar panza a fost deteriorata in trei locuri. Din fericire, a estimat conducerea muzeului, ”partile cele mai valoroase ale picturii (figura si mainile tarului si ale fiului) nu au fost deteriorate”.

Panza a fost serios deteriorara in trei locuri

Tabloul a fost retras de la expozitie si adus intr-un atelier de restaurare. Podporin a oferit explicatii ambigue. A recunoscut faptele ce i s-au reprosat. Intr-un material video postat de ministerul rus de Interne, el a explicat ca, initial,  voia doar sa admire tabloul. Dar, manat de vodka pe care a baut-o la un bufet din muzeu s-a simtit ”bulversat” si a vrut sa distruga tabloul. Presa rusa sugereaza ca el a actionat din ”ratiuni istorice”, dorind sa distruga opera pentru ca reprezinta ”fapte nedovedite istoric”. In Rusia exista o intreaga polemica dupa ce Kremlinul a favorizat o viziune mai patriotica a istoriei nationale. Context in care tarul Ivan cel Groaznic, mult timp considerat drept un tiran sadic si dezechilibrat psihic, a fost progresiv reabilitat de Moscova. Chiar Vladimir Putin, sustinut de activisti crestini ortodocsi, si-a exprimat, anul trecut,  dubiile cu privire la veridicitatea uciderii de catre tar a fiului sau, vorbind de o ”legenda”  de care se foloseste Occidentul impotriva Rusiei. Una peste alta, pagubele facute de Podporin se ridica la echivalentul a 7000 de euro. El risca trei ani de inchisoare si o amenda de un milion de ruble (40.000 de euro).

author avatar
Tudor Borcea
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger