AcasăNewsMâncare de 400 de miliarde de dolari, pierdută înainte de a ajunge...

Mâncare de 400 de miliarde de dolari, pierdută înainte de a ajunge pe rafturi

Este vorba de aproximativ 14% din producţia mondială de alimente, risipită între colectare şi recoltare. „Mă întreb în mod frecvent cum putem permite ca alimentele să fie aruncate când peste 820 de milioane de oameni suferă de foame în fiecare zi”, spune Qu Dongyu, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Asia Centrală şi de Sud are cel mai mare procent de pierdere de alimente, 20%, urmată de America de Nord şi Europa cu peste 15%. La polul opus sunt Australia şi Noua Zeelandă, unde doar aproximativ 6% din alimente sunt pierdute între recoltare şi comercializare. Raportul FAO subliniază că un sfert din producţia de rădăcinoase, tuberculoase şi oleaginoase şi peste o cincime din producţia de legume şi fructe este pierdută. Consumatorii irosesc şi ei cantităţi mari de alimente – 37% din produsele de origine animală şi o cincime din fructe şi legume. Ţările bogate au un nivel mai mare de risipă din cauza unei durate mai mici de viaţă la raft a produselor, în timp ce ţările sărace se confruntă cu probleme de ţin de climă sau calitatea infrastructurii. O mai bună stocare la rece şi o infrastructură îmbunătăţită ar ajuta la reducerea pierderilor de alimente, ceea ce ar stimula productivitatea economiei mondiale şi ar reduce emisiile de gaze cu efect de seră, se mai arată în raportul FAO.

author avatar
Andrei Coman
210 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger