AcasăNewsManagerii din economie sunt optimisti, dar promit scumpiri

Managerii din economie sunt optimisti, dar promit scumpiri

Romanii se plang de conditiile grele de munca din Germania

Managerii din industrie, constructii, servicii si comert estimeaza in urmatoarele trei luni o relativa stabilitate, fluctuatii de personal, dar si scumpiri.

Numarul persoanelor care lucreaza in constructii va scadea odata cu venirea toamnei

Institutul National de Statistica (INS) a precizat, ieri, intr-un raport privind indicatorii coinjuncturali pentru lunile august, septembrie si octombrie 2012, ca managerii din principalele ramuri ale economiei nationale sunt mai degraba optimisti in privinta estimarilor pe termen scurt.

Stabilitate in industrie si constructii

Potrivit raspunsurilor primite pe baza chestionarului realizat de INS , managerii din industria prelucratoare estimeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei. Iin unele domenii (prelucrarea lemnului,  fabricarea hartiei si a produselor din hartie etc) se asteapta chiar cresteri ale productiei, cu pastrarea  numarului de personal. Concomitent, sunt estimate si cresteri ale preturilor produselor industriale, de pana la 12%.  Managerii din constructii pariaza tot pe stabilitate in urmatoarele luni, estimand insa ca personalul va scadea cu circa 7%.

Comert si preturi in crestere

Reprezentantii firmelor de comert au in vedere o crestere a activitatii economice si a volumului comenzilor in domeniul lor de activitate, cu circa 11%.  Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada, pana la 28%, pe fondul secetei si a scumpirii materilor prime si energiei electrice si a gazului metan. In domeniul serviciilor, volumul prestatiilor va creste cu circa 3%, in vreme ce personalul ar putea scadea cu pana la 8%, iar tarifele se vor majora cu pana la 9%.

author avatar
Arpad Dobre
110 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger