AcasăNewsManagerii dau alerta, românii trebuie să se pregătească! Se estimează o creștere...

Managerii dau alerta, românii trebuie să se pregătească! Se estimează o creștere a prețurilor în construcții și comerțul cu amănuntul

sursa foto: ziarulunirea.ro

Managerii români estimează, pentru perioada septembrie-noiembrie 2023, o creştere a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, dar şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul. Sunt date publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1%. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +15%)”, transmite INS într-un comunicat.

Estimări în domeniul construcţiilor

Ce estimări există pentru sfera construcțiilor? Conform sursei citate, potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%), iar în ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27 %).

Sectorul comerţului cu amănuntul

Cât privește sectorul comerţului cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +13%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +36%)”, conform comunicatului INS.
Potrivit estimărilor din luna septembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). „Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +8%)”, indică aceeași sursă.

Instituția precizează că „soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS”. Și menționează că soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

author avatar
Andrei Coman