AcasăNewsMână criminală! Sabotaj la fermele de porci românești

Mână criminală! Sabotaj la fermele de porci românești

Producătorii români cred că fermele sunt contaminate intenționat

Fermierii români au intrat în alertă maximă după ce virusul pestei porcine a lovit într-o exploatație comercială de suine în care măsurile de protecție și biosecuritate erau aplicate la extrem. Reprezentanții producătorilor de carne de porc nu exclud existența unei mâini criminale, care a introdus virusul în mod intenționat.

Producătorii români cred că fermele sunt contaminate intenționat

În ultimii doi ani, crescătorii de porci din România au introdus măsuri de biosecuritate draconice în ferme pentru a se apăra de virusul ucigaș al pestei porcine africane. ”În niciun spital din România sau din afară nu există astfel de măsuri, pe care fermierii le-au implementat. Și cu toate acestea, suntem fără apărare în fața factorului uman”, ne spune Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România. Catastrofa s-a produs la Brăila, județul cel mai lovit de pesta porcină africană, chiar în primele zile ale acestui an, când virusul a fost depistat la o fermă din satul Giulianca, comuna Salcia Tudor, Autoritatea Sanitar Veterinară dând ordin pentru uciderea celor 26.000 de porci din exploatație. ”Pentru noi a fost o mare surpriză, cunoaștem bine ferma respectivă, acolo s-au aplicat măsuri drastice de biosecuritate și totuși tragedia s-a întâmplat. Este surprinzător că s-a întâmplat la o fermă de o calitate și de o ținută profesională atât de înaltă. Cel mai probabil putem spune că tot omul a fost cauza principală, este vorba despre introducerea virusului în fermă de către un angajat, dar așteptăm în acest sens și confirmarea autorităților. În fiecare dintre aceste cazuri ar trebui să existe o anchetă epidemiologică, din păcate însă, aceste anchete, care ar fi putut da o imagine unitară la nivelul țării, nu sunt publice și nici ANSVSA nu a ieșit să spună care a fost cauza. Dacă nu știm aceste cauze este foarte greu să ne apărăm împotriva acestui flagel care nu iartă. În fermele comerciale schimbarea completă a hainelor la intrare și dușurile pentru decontaminare sunt reguli impuse de foarte multă vreme. Nu excludem faptul că virusul ar fi putut fi introdus intenționat. Oricum, toți fermierii sunt deja îngroziți, tocmai pentru că ei au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a se proteja”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

Anchetele ANSVSA, ca și inexistente

Până la această oră, în România au fost uciși peste 543.000 de porci și au fost plătite despăgubiri de la bugetul de stat în valoare totală de peste 403 milioane de lei. Pagubele uriașe și atentatul la securitatea alimentară a țării nu au determinat însă Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară să întreprindă anchete serioase pentru a depista vinovații pentru distrugerea fermelor de porci, lăsându-i nepedepsiți pe cei care, în mod deliberat sau nu, au condus la falimentarea industriei de profil. Mai mult, nici măsurile urgente pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane nu au fost încă aplicate. ”Am avut discuții extrem de constructive cu noua conducere a Ministerului Agriculturii și a ANSVSA, dar așteptăm acum să se și aplice măsurile reglementate. Practic, cele mai importante dintre acestea sunt limitarea numărului de porci crescuți în gospodării, care a fost reglementată, dar încă nu se aplică, și implementarea zonei de securitate în jurul fermelor de porci, măsură care încă nu a fost legiferată, fiind una extrem de sensibilă”, a mai precizat Ioan Ladoși.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.912 afisari

10 COMENTARII

  1. Pesta porcina nu exista in Romania, este doar politica economica de distrugere a zootehniei romanesti si a industriei de procesare carne din Romaia, dupa ce s-au facut modernizari, extindere, dotari prin FEADR.

  2. Va reamintesc declaratia „IRESPONSABILULUI siINCOMPETENTULUI „prim ministruluiP Roman „industria romaneasca este un cimitir de fiare vechi ” ,ce-a urmat?:- planul de distrugere sistematica a economiei romanesti elaborat de S Brucan !;circul numit privatizare ;tirguiala pe intrarea in NATO si UE la care s-au facut „DARURI „contra voturi vezi :combinatul siderurgic Galati ,vezi BCR si Petrom,vezi Enel ,vezi EON ,Apa-Nova vezi daca mai ai ce !!!.
    Criminalitatea economica este pe primul loc in ultima vreme ,asasinii economici mana in mana cu derbedeii si golanii din politica au facut praf tot ce functiona ,tot ce era de valoare ,tot ce concura de la egal la egal piata .
    Cat despre GRIPA AVIARA ,BOALA VACII NEBUNE ,PESTA PORCINA ,sunt legate de falimentarea productiei agricole romanesti de transformare totala a Romaniei in piata de desfacere a produselor dubioase ,a soldurilor a rebuturilor din UE.
    Dovezile sunt dar golania din sistemul administrativ al statului face posibila crima cu premeditare la adresa sanatatii romanilor.
    Desfiintarea unitatilor sanitar-veterinare de carantina de control profilactic face posibil haosul din sistem .
    CSAT n-a dovedit interes pentru siguranta nationala in nici unul din cazurile de criminalitate economica ,SRI nu-i preocupata de asasinatul economic ,are alte interese si
    preocupari !.Exista destui idioti printre romani care se vand intereselor straine sabotind propia tara ,nu-i excusa activitatea criminala dirijata .
    Vezi fermele de porci falimentate – inchise in ultima vreme si cumparate de straini !!,de ce nu se vede ,de ce nu se cerceteaza ?.De ce sunt platiti SPECIALII CU SALARII ASTRONOMICE SI PENSII NESIMTITE ??,ce-au facut in aceste cazuri ??.

    • distribui numai fake newu pt botanistii, pune mana putoare nationalista pe munca, si las vrajeala bolsevica

  3. da, sigur ca da, numai fake newu distribuit de un site cu origine rusofila si sustinut de bolsevicii puturosi care acapareaza tot

    • Bai retardatule tu nu știi nimic si vorbești. De ce te bagi in seama singur. Asta e o problema națională si ideea unui act intentiinat e cunoscuta la fel ca si lipsa de reacție a organelor. A nu știi nimic nu e o calitate, a nu studia ceva si a vorbi aiurea in afara problemelor nu e normal.
      Aici e o preocupare națională nu e site de distracții.

      • Daca nu intelegi tema discutiei de ce vorbești. De ce te bagi in seama singur. Asta e o problema națională si ideea unui act intentiinat e cunoscuta la fel ca si lipsa de reacție a organelor. A nu știi nimic nu e o calitate, a nu studia ceva si a vorbi aiurea in afara problemelor nu e normal.
        Aici e o preocupare națională nu e site de distracții.

  4. Cum de nu apare pesta si la firmele care furnizeaza mereu carne in Kaufland si Lidl, majoritatea din Olanda?

  5. Eu sunt sigur ca virusul este introdus intentionat in loturile de vaccinuri administrate porcilor. Este cea mai sigura si eficienta metoda, mai ales ca este foarte greu de dovedit.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger