AcasăNewsMalta: Ultima tara din Europa legalizeaza divortul

Malta: Ultima tara din Europa legalizeaza divortul

Maltezii au votat in favoarea legalizarii divortului intr-un referendum organizat sambata, a anuntat premierul Lawrence Gonzi. Malta era ultimul stat din Europa in care divortul era interzis.

Prim-ministrul Gonzi, care a facut o campanie activa impotriva legalizarii divortului, a trebuit sa-si recunoasca infrangerea. „Nu este rezultatul pe care mi-l doream, dar vointa poporului trebuie respectata”, a declarat el. „Parlamentul va trebui sa elaboreze o lege pentru introducerea divortului.”

Intr-adevar, referendumul nu are decat o valoare consultativa, de aceea rezultatul sau trebuie legiferat de Parlament printr-un act normativ corespunzator.

Dar nici in viitor, in Malta nu se va putea divorta usor. Cetatenii insulei au trebuit sa raspunda  la intrebarea daca aproba posibilitatea divortului dupa o separare de patru ani.

Varianta „Nu” a fost sustinuta de Partidul nationalist al lui Gonzi si de biserica catolica. Aceasta, fara sa faca oficial campanie, si-a intrebuintat toata puterea de influenta, mai ales printr-o scrisoare deschisa adresata credinciosilor maltezi.

In Malta, catolicii reprezinta 95% din populatie, si exista practic cate o biserica la fiecare kilometru patrat.

In prezent, o separare legala este posibila, dar recasatoria este foarte dificila pentru ca trebuie anulata prima uniune. Procedura dureaza circa opt ani si este rareori pronuntata de tribunalele religioase catolice.

Doar doua exceptii sunt acceptate: pentru maltezii care au divortat in strainatate si pentru familiile in care unul dintre soti nu este maltez.

author avatar
A.P. Redactor
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger