AcasăNewsMajoritatea grecilor il sustin pe noul premier Lucas Papademos

Majoritatea grecilor il sustin pe noul premier Lucas Papademos

Lucas Papademos

Majoritatea grecilor il sustin pe Lucas Papademos, care conduce un Guvern de uniune nationala alcatuit de socialisti, dreapta si extrema dreapta, releva doua sondaje publicate duminica de presa din aceasta tara.

Lucas Papademos

Cincizeci si cinci la suta dintre persoanele interogate au „o parere pozitiva” fata de Papademos, in timp ce 18 la suta afirma ca au o opinie „negativa”, iar 27 la suta sustin ca „nu au nicio parere”, potrivit unui sondaj efectuat vineri la nivel national de institutul Public Issue asupra unui numar de 1.200 de persoane, publicat de Kathimerini.

Un alt sondaj, publicat de duminicalul To Vima, efectuat tot vineri asupra unui esantion national de 1.000 de persoane, arata ca „alegerea lui Papademos” este aprobata de 72,9 la suta dintre persoanele chestionate, 20 la suta considerand-o drept „o eroare”.

Conform acestei anchete a institutului grec Kapa Research, Guvernul de uniune este aprobat de 60 la suta dintre persoanele interogate, iar 35 la suta sunt impotriva.

Liderii partidelor Pasok (socialisti), Noua Democratie (ND, dreapta) si Laos (extrema dreapta) au decis joi, dupa cinci zile de negocieri, sa il nominalizeze ca premier pe Papademos, fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene (BCE).

Majoritatea grecilor (59,6 la suta) vor alegeri legislative anticipate dupa luna februarie, in timp ce 25,6 la suta vor ca acestea sa fie organizate „acum”, iar 13,8 la suta propun data de 19 februarie, sugerata de principalele doua partide, Pasok si ND, potrivit sondajului Kapa Research.

In ceea ce priveste popularitatea partidelor, extrema dreapta obtine 37 de procente, fiind urmata de stanga radicala, reprezentata de Syriza, cu 35 la suta, care a refuzat sa participe la un Guvern de uniune nationala, si ND, cu 31 la suta, potrivit sondajului Public Issue.

Urmatoarele formatiuni in acest clasament sunt partidul comunist KKE (30 la suta) si Pasok (22 la suta), care detine majoritatea parlamentara in prezent. Liderul Pasok, Giorgios Papandreou, a demisionat saptamana trecuta, in urma unei crize politice pe fondul crizei datoriei.

author avatar
Ciprian Purice
82 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger