AcasăNewsMajoritatea britanicilor vrea UE

Majoritatea britanicilor vrea UE

Tardiv, Regatul pare sa fi descoperit valorile europene dar premierul Theresa May spune ca nu e loc de intors

Brexitul are din ce in ce mai putini adepti. Potrivit unui nou sondaj, supusii reginei Elisabeta prefera sa ramana in sanul Uniunii Europene decat sa paraseasca, in martie 2019, blocul comunitar.

Tardiv Regatul pare sa fi descoperit valorile europene dar premierul Theresa May spune ca nu e loc de intors

Astfel, un sondaj al institutului BMG Research, publicat sambata, 51% din cei intervievati s-au declarat impotriva Brexit, in timp ce numai 41% au fost favorabili unui divort de UE. Aceasta diferenta de zece puncte procentaj este cea mai mare intre tabara ”pro” si ”anti” iesire din UE dupa referendumul din iunie 2016. Atunci, 52% din alegatorii britanici au votat in favoarea Brexit. Pe de alta parte, 7% din persoanele interogate nu s-au putut pronunta intrebate fiind daca Marea Britanie ar trebui sa ramana in UE. Potrivit BMG, aceasta diferenta se datoreaza britanicilor care nu au participat la referendumul de anul trecut.

May: Nimeni nu ne va deraia din drum

Premierul Theresa May a obtinut vineri acordul celor 27 de lideri UE pentru deschiderea celei de-a doua faze a negocierilor pentru Brexit pentru un acord de tranzitie si pentru viitoarele relatii comerciale intre cele doua parti. ”Am dovedit ca scepticii s-au inselat. Nimeni nu va reusi sa ne deraieze de la misiunea noastra fundamentala” de a concretiza retragerea Regatului Unit din UE”, a declarat ieri premierul britanic. May a anuntat ca discutiile cu privire la perioada de tranzitie vor incepe ”imediat”, o reuniune interministeriala pe acest subiect urmand sa aibe loc astazi, inainte de a fi extinsa, maine, in ansamblul guvernului. Executivul nu si-a definit inca oficial pozitia, in timp ce discutiile cu Bruxellesul urmeaza sa inceapa in ianuarie.Theresa May a incercat sa-i linisteasca pe partizanii retragerii din UE cu termeni generali: cu Brexit, Regatul va recapata ”controlul frontierelor sale” si-si ”va stabili propriile legi”. Tot ieri, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a ridicat tonul si a cerut ca Regatul Unit nu trebuie sa devina ”un stat vasal ” al UE si a evocat necesitatea unei ”viziuni noi si ambitioase”. ”Am o mare idee in cap”, a declarat Johnson, partizanul unei rupturi radicale de UE. ”Voi face un proiect pentru un Brexit liberal, ceea ce le trebuie oamenilor care cred in libertate”.

author avatar
Tudor Borcea
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger