AcasăNewsMAI vrea sa modifice Codul Rutier: Nu platesti amenda, ramai fara permis!

MAI vrea sa modifice Codul Rutier: Nu platesti amenda, ramai fara permis!

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a Codului Rutier. Soferii care nu-si platesc amenzile raman fara permis, iar cei care nu acorda prioritate pietonilor risca amenzi de pana la 750 de lei.

Politistii sunt obligati sa-i informeze pe soferii contravenienti ca au la dispozitie 90 de zile sa-si plateasca amenzile

MAI propune ca autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state, detinute de cetateni care au sediul, domiciliul sau resedinta in Romania, sa poata circula pe drumurile publice pentru o perioada de maximum 30 de zile. Termenul curge de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta a autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state. Cei in cauza sunt obligati sa prezinte politistilor un document doveditor al titlului cu care este detinut vehiculul. Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda si retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numar de inmatriculare.

Suspendarea carnetului auto

O alta propunere a MAI vizeaza sanctionarea mai dura a soferilor care nu-si achita amenzile contraventionale. Acestia risca sa ramana fara permis auto daca nu fac dovada achitarii amenzii contraventionale in termen de 90 de zile de la data comunicarii procesului verbal. Impotriva acestui document se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plangerea depusa suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare, iar soferii carora li s-a suspendat permisul pot conduce masina in continuare, pana la pronuntarea unei decizii irevocabile.

Totodata, MAI propune  inasprirea sanctiunilor prevazute pentru incalcarea unor norme rutiere, cum ar fi nerespectarea:

–         normelor privind obligatia de a acorda prioritate pietonului angajat regulamentar in traversare,

–         limitelor de viteza prevazute pentru categoria de drum si vehicul,

–         interdictiei de a conduce un autovehicul de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice.

Potrivit MAI, aceste fapte vor fi trecute la clasa a V-a de sanctiuni (de la 21 la 100 puncte-amenda, adica amenzi de pana la 750 de lei). Totodata, contravenientii vor ramane fara carnet auto timp de 120 de zile. Aceeasi sanctiune se va aplica si pentru soferii care depasesc cu peste 60 de km/ora limita de viteza maxima prevazuta pentru sectorul respectiv de drum si categoria de vehicul careia i se aplica.

Examen inregistrat video si audio

Oficialii MAI au in vedere si inregistrarea video si, dupa caz, audio, a modului de desfasurare a probei teoretice si a probei practice pentru obtinerea permisului de conducere. Aparatura va fi montata pe autovehiculele folosite la sustinerea probei practice, fiind exceptate categoriile AM, A1, A2 si A (mopede, motorete si motociclete).

author avatar
Arpad Dobre
217 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger