Cauta

MAI sfidează Înalta Curte de Casație și Justiție

Conducerea MAI este acuzată că refuză în mod deliberat să aplice deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, considerându-se, astfel, mai presus de lege. Sindicaliștii din Poliție susțin că Ministerul Afacerilor Interne trage de timp, ca să nu dea banii polițiștilor.

Ministerul Afacerilor Interne este mai presus de lege

Sindicatele din Poliție s-au întâlnit din nou, la sfârșitul săptămânii trecute, cu cei din conducerea Ministerului Afacerilor Interne pentru a-i determina pe aceștia să aplice legea, însă s-au lovit de un zid. ”Nu vor să pună în executare de îndată Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, deși decizia este foarte clară și obligatorie. Tot timpul încearcă să ne mintă și să ne spună că o să facă ordonanță de urgență, în condițiile în care acest Guvern nu mai este abilitat să emită ordonanțe de urgență, iar aceasta se numește teoria tragerii de timp. Mai mult de atât, noi avem reglementare, pentru că Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat existența dreptului și a constatat că noi avem dreptate, a interpretat că trebuie să ne dea banii. Și cei din conducerea MAI nu au acum decât să constate, printr-o notă de raport, Decizia Înaltei Curți și să pună în executare lucrul acesta. Dar ei refuză să execute o decizie a ICCJ publicată în Monitorul Oficial. Ăsta este Marcel Vela. Decizia 51 nu obligă angajatorul să emită ordonanță de urgență, ci obligă angajatorul să ne pună în plată. Ei schimbă logica juridică, ei s-au transformat în altceva”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Vela, somat să emită un ordin

Sindicatele l-au somat pe Marcel Vela, ca ultimă soluție, să emită un ordin de ministru prin care să le acorde drepturile salariale cuvenite. ”Ministerul Afacerilor Interne nu a pus în aplicare, din oficiu, Decizia CCR nr. 794/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 31 alin. (11)-(14) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare (salarizarea la nivelul maxim al funcției publice) și nici Legea nr. 71/2015 pentru aprobarea OUGnr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. În acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 51/2019 stabilind că membrii de sindicat, pe care noi îi reprezentăm în procesele civile intentate ordonatorilor de credite din MAI, au dreptul la recalcularea salariului, pentru viitor, și la acordarea retroactivă a drepturilor financiare aferente ultimilor trei ani, care se calculează de la data notificării prealabile a angajatorului. Deși aparent este un demers pozitiv, considerăm că proiectul de act normativ pus recent în dezbatere publică, de către MAI, pentru modificarea și completarea OUG nr.114/2018, prin care intenționați să reglementați problematica în discuție, nu poate fi operaționalizat în viitorul apropiat. Mai mult, apreciem că reglementarea pe care intenționați să o promovați nu va acorda în integralitate drepturile salariale cuvenite, așa cum noi le-am solicitat prin instanțele de judecată, fapt pentru care vă supunem atenției o soluție alternativă: emiterea unui Ordin de ministru, conform competențelor conferite de lege, prin care să reglementați acordarea drepturilor salariale în sensul prevăzut de Decizia CCR 794/2016 și Decizia ICCJ 51/2019 sau, după caz, inițierea unei Hotărâri de Guvern, act normativ care poate fi adoptat în timp foarte scurt”, se arată în adresa trimisă MAI de către Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version