AcasăNewsMAI sfidează Înalta Curte de Casație și Justiție

MAI sfidează Înalta Curte de Casație și Justiție

Conducerea MAI este acuzată că refuză în mod deliberat să aplice deciziile Înaltei Curți de Casație și Justiție, considerându-se, astfel, mai presus de lege. Sindicaliștii din Poliție susțin că Ministerul Afacerilor Interne trage de timp, ca să nu dea banii polițiștilor.

Ministerul Afacerilor Interne este mai presus de lege

Sindicatele din Poliție s-au întâlnit din nou, la sfârșitul săptămânii trecute, cu cei din conducerea Ministerului Afacerilor Interne pentru a-i determina pe aceștia să aplice legea, însă s-au lovit de un zid. ”Nu vor să pună în executare de îndată Decizia 51 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, deși decizia este foarte clară și obligatorie. Tot timpul încearcă să ne mintă și să ne spună că o să facă ordonanță de urgență, în condițiile în care acest Guvern nu mai este abilitat să emită ordonanțe de urgență, iar aceasta se numește teoria tragerii de timp. Mai mult de atât, noi avem reglementare, pentru că Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat existența dreptului și a constatat că noi avem dreptate, a interpretat că trebuie să ne dea banii. Și cei din conducerea MAI nu au acum decât să constate, printr-o notă de raport, Decizia Înaltei Curți și să pună în executare lucrul acesta. Dar ei refuză să execute o decizie a ICCJ publicată în Monitorul Oficial. Ăsta este Marcel Vela. Decizia 51 nu obligă angajatorul să emită ordonanță de urgență, ci obligă angajatorul să ne pună în plată. Ei schimbă logica juridică, ei s-au transformat în altceva”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Vela, somat să emită un ordin

Sindicatele l-au somat pe Marcel Vela, ca ultimă soluție, să emită un ordin de ministru prin care să le acorde drepturile salariale cuvenite. ”Ministerul Afacerilor Interne nu a pus în aplicare, din oficiu, Decizia CCR nr. 794/2016 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 31 alin. (11)-(14) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare (salarizarea la nivelul maxim al funcției publice) și nici Legea nr. 71/2015 pentru aprobarea OUGnr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. În acest sens s-a pronunțat și Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 51/2019 stabilind că membrii de sindicat, pe care noi îi reprezentăm în procesele civile intentate ordonatorilor de credite din MAI, au dreptul la recalcularea salariului, pentru viitor, și la acordarea retroactivă a drepturilor financiare aferente ultimilor trei ani, care se calculează de la data notificării prealabile a angajatorului. Deși aparent este un demers pozitiv, considerăm că proiectul de act normativ pus recent în dezbatere publică, de către MAI, pentru modificarea și completarea OUG nr.114/2018, prin care intenționați să reglementați problematica în discuție, nu poate fi operaționalizat în viitorul apropiat. Mai mult, apreciem că reglementarea pe care intenționați să o promovați nu va acorda în integralitate drepturile salariale cuvenite, așa cum noi le-am solicitat prin instanțele de judecată, fapt pentru care vă supunem atenției o soluție alternativă: emiterea unui Ordin de ministru, conform competențelor conferite de lege, prin care să reglementați acordarea drepturilor salariale în sensul prevăzut de Decizia CCR 794/2016 și Decizia ICCJ 51/2019 sau, după caz, inițierea unei Hotărâri de Guvern, act normativ care poate fi adoptat în timp foarte scurt”, se arată în adresa trimisă MAI de către Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
24.391 afisari

12 COMENTARII

  1. SEFII DE SINDICAT nu trebuie sa aiba mai mult de doua mandate pentru a dovedi credibilitate si responsabilitate…………. ASA CA TOTI TREBUIE DEMISI PRIN OUG CA PRIN LEGE NU SE POATE mafiotii din politica PARLAMENT sunt mana in mana cu cei din politica.

  2. Si sindicatele astea… De ce nu blocheaza conturile cum au scris mai demult,ca sa recupereze banii. Tot o lalaie cu intrevederi cu Veala si cu bela. Bai fratilor astia stiu doar sa ia,nu sa dea.

  3. Ioana M.. au auzit dar prefera sa taca si sa astepte ca niste lucratori sa o faca in nume propriu ca dupa sa isi asune curajul lor pe nedrept. Nimic nou.

  4. @
    Remarcați și faptul că sindicaliștii din poliție se comportă precum jucătorii lui Gheorghe Becali, ?

  5. Băi, vine Covid-ul peste stelele voastre, iar voi nici măcar nu respectați Le Contract Social ❗???

  6. Si cu ce juraminte se inscauna pe jiltul de sinistru al internelor cantaretul Vela ca el va respecta si aplica Legea. Care lege Vela ? Aia de luat ca de dat nu incape vorba !!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger