AcasăNewsMAI se dotează: șalupe și autospeciale cu termoviziune pentru vânarea imigranților

MAI se dotează: șalupe și autospeciale cu termoviziune pentru vânarea imigranților

Deficitul la capitolul înzestrare Poliție Frontieră este de 38%

Ministerul Afacerilor Interne a decis să achiziționeze echipamente militare nu pentru modernizarea și îmbunătățirea logisticii polițiștilor, ci pentru apărarea împotriva invaziei imigranților. Astfel, MAI va cumpăra șalupe și autospeciale cu termoviziune în valoare de peste 90 milioane de lei.

Deficitul la capitolul înzestrare Poliție Frontieră este de 38

MAI va achiziționa cinci șalupe de intervenție, care vor costa 34 milioane de lei fără TVA, bani plătiți atât din fonduri alocate de Comisia Europeană, cât și din bugetul de stat. Achiziția este necesară, spun autoritățile, pentru combaterea migrației ilegale. ”Poliția de Frontieră Română, în calitate de principală instituție specializată a statului cu atribuții în ceea ce privește supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, a fost implicată în operațiuni comune, exerciții de intervenție rapidă și proiecte pilot organizate sub egida Frontex, activități în cadrul cărora a detașat un număr considerabil de polițiști de frontieră și echipamente specifice, printre acestea regăsindu-se și nave maritime de patrulare, de intervenție și de supraveghere. Necesitățile operaționale la nivel național sunt acoperite prin misiunile de supraveghere a frontierei de stat a României în zona de competență la Marea Neagră, misiuni care se realizează cu navele Poliției de Frontieră Române, prin Garda de Coastă. Importanța deosebită a navelor maritime de patrulare și a șalupelor de intervenție constă în faptul că acestea asigură necesitățile operaționale ale Poliției de Frontieră Române, care trebuie să realizeze un dispozitiv de supraveghere coerent și eficient, a cărui continuitate în timp și spațiu trebuie să asigure permanent acoperirea unui spațiu maritim de cca. 20.000 km2 (ape maritime interioare 753 km2, marea teritorială 4487 km2, zona contiguă 4460 km2 și zona economică exclusivă 10.300 km2). De asemenea mijloacele navale menționate pot fi utilizate în operațiunile comune organizate de Frontex, în funcție de necesitățile acestora. În contextul amplificării fenomenului migrației ilegale la frontierele externe ale U.E. și având în vedere faptul că normele de înzestrare în vigoare permit achiziționarea de mijloace navale maritime, este necesară dotarea Poliției de Frontieră Române cu şalupe de intervenţie, care să fie utilizate pentru supravegherea zonei de competență a Poliției de Frontieră Române laMarea Neagră, cât și în cadrul operațiunilor comune Frontex”, se arată în proiectul de Hotărâre pentru achiziția de mijloace de mobilitate navală necesare FRONTEX – Şalupe de intervenţie.

Pe aici nu se trece

Pentru prevenirea și combaterea migrației ilegale și a infracţionalităţii transfrontaliere, Ministerul Afacerilor Interne va cumpăra și 49 de autospeciale cu termoviziune, în valoare de 49 milioane de lei fără TVA. Potrivit MAI, scopul principal al misiunilor de patrulare este reprezentat de monitorizarea permanentă a zonei de competenţă în vederea identificării potenţialelor treceri frauduloase ale frontierei de stat ca urmare a nesupunerii regimului juridic al frontierei de stat şi depistării cazurilor de migraţie ilegală. ”Din cauza variaţiei factorilor de mediu şi a condiţiilor atmosferice (relief, vizibilitate zi/noapte, temperatură, precipitaţii, ceaţă, vegetaţie) capacitatea de supraveghere poate fi îngreunată, fapt care constituie o vulnerabilitate ce poate fi exploatată. Astfel, se impune creşterea capacităţii de observare, detecţie şi recunoaştere în zonele de competenţă prin utilizarea de echipamente optoelectronice, special concepute pentru vederea la distanţă şi în condiţii de vizibilitate redusă, în limita performanţelor tehnice existente şi fondurilor disponibile pentru achiziţia acestora. În acest moment, se înregistrează un deficit de 271 de autospeciale cu termoviziune, față de prevederile normelor de înzestrare în vigoare. Achiziționarea autospecialelor de supraveghere cu termoviziune aduce un aport semnificativ în munca operativă de supraveghere a frontierei externe, dar și creează condițiile favorabile prevenirii trecerilor ilegale a frontierei terestre”, se arată în proiectul de hotărâre a Guvernului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
720 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger