AcasăNewsMai putina puscarie, mai multi bani la buget

Mai putina puscarie, mai multi bani la buget

Agentia Nationala de Administrare Nationala (ANAF) a gasit o solutie pentru a-i determina pe evazionisti sa-si achite datoriile catre bugetul statului.

 

Presedintele ANAF, Serban Pop, a precizat ca, prin aceasta masura, Fiscul a colectat in plus la bugetul statului 8 milioane de euro in 6 luni

Presedintele ANAF, Serban Pop, afirma ca filosofia Fiscului va viza promovarea masurilor care sa mute greutatea actiunii de combatere a evaziunii fiscale catre cresterea incasarilor la bugetul de stat. Practic, ANAF se va axa pe recuperarea prejudiciului si scurtarea circuitului penal. Cu alte cuvinte, mai putina puscarie si mai multi bani la bugetul statului. In acest mod, ANAF a incasat in ultimele sase luni peste opt milioane de euro, in echivalent lei, de la evazionistii care au vrut sa-si reduca pedepsele.

Prevederi legale

Legea 241/2005 prevede ca, in cazul savarsirii unei infractiuni de evaziune fiscala, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la primul termen de judecata, invinuitul ori inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalent lei, se aplica o amenda, iar daca prejudiciul cauzat si recuperat este de pana la 50.000 de euro, se aplica o sanctiune administrativa. Aceasta facilitate se poate aplica o singura data pentru una si aceeasi firma. Sumele datorate se depun de catre invinuiti la Trezoreria Statului, in contul 50.86.09. De prevederile legii au profitat o serie de societati, iar in topul platilor se numara o firma din Bucuresti, care a achitat in ianuarie 2013 suma de 22 de milioane de lei (cinci milioane de euro), inainte ca Parchetul sa decida inceperea urmaririi penale. O alta firma, care cauzase statului un prejudiciu de 4,3 milioane de lei (aproape un milion de euro), a achitat suma tot la inceput de an.

author avatar
Arpad Dobre
1.315 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger