Polițiștii și-au manifestat indignarea față de nepăsarea conducerii Ministerului Afacerilor Interne în privința protecției acestora împotriva amenințării coronavirusului. Angajații MAI se plâng că nu au fost instruiți ce să facă în cazul în care se confruntă cu o persoană infectată și că nu au niciun fel de echipament de protecție.
Agenții de poliție habar nu au cum să procedeze în cazul în care trebuie să abordeze o persoană suspectă de infectare cu noul coronavirus, pentru că nimeni din MAI nu s-a gândit să le facă instructajul. ”Polițiștii ne-au spus că nu s-au făcut niciun fel de instructaje referitoare la procedurile pe care trebuie să le urmeze. Nu este corect ca polițistul să afle cum să se protejeze sau ce are de făcut din presă. Este datoria angajatorului să asigure mijloacele de protecție și cunoștințele necesare pentru ca polițiștii să se poată proteja. Problema se pune dacă în fața acestei provocări noi s-a făcut o suplimentare a echipamentelor de protecție. Mai ales că măștile acelea albastre, de 10 bani, nu au niciun fel de eficacitate. Este nevoie de măști care trebuie să îndeplinească anumite standarde. Polițiștii nu știu la ora actuală ce conduită trebuie să adopte atunci când se confruntă cu un bolnav depistat cu acest coronavirus. Toată lumea este frustrată, pentru că nimeni nu vrea să se îmbolnăvească, nimeni nu vrea să ducă acasă un astfel de virus, toți au familie, toți sunt îngrijorați”, ne-a declarat Emil Pășcuț, președintele Sindicatului Polițiștilor din România ”Diamantul”. Sindicatul a trimis și o adresă oficială către MAI, prin care a solicitat comunicarea procedurilor în astfel de cazuri. ”Vă rugăm să ne comunicați dacă s-au întocmit proceduri care să reglementeze conduita și protecția polițistului care intră în contact cu o persoană suspectă de infectare cu coronavirus, dacă s-au adus la cunoștința personalului și dacă s-au facut instructaje în acest sens. Totodată, vă rugăm să ne comunicați dacă polițiștii din formațiunile care intră zilnic în contact cu cetățenii (poliție rutieră, de frontieră, ordine publică, investigații, ghișee) au în dotare echipament de protecție contra infectării cu coronavirus”, se arată în adresa trimisă MAI.
Fără măști și fără dezinfectanți
Sindicatul Polițiștilor Europol s-a arătat, de asemenea, indignat față de lipsa unor măsuri ale MAI pentru protecția angajaților, solicitând polițiștilor să nu mai iasă pe teren în zone aglomerate și să nu mai interacționeze cu cetățenii până la distribuirea echipamentelor de protecție. ”La sfârșitul lunii ianuarie, Direcția Medicală a trimis Dispoziție către toate unitățile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la riscurile noului virus 2019 – nCoV, cât și a gripei sezoniere care a făcut ravagii în România, în care sunt indicate măsurile pe care trebuie să le ia instituția pentru echiparea personalului cu măști de protecție, mănuși de unică folosință și dezinfectant. Nici până azi nu numai că polițiștii din stradă nu au fost informați despre aceste măsuri, dar niciunul din cei aproximativ 40.000 de polițiști din stradă nu a primit nimic, în condițiile în care bilanțul celor decedați din cauza gripei a ajuns la 45.Din parcurgerea recomandărilor, vedem că unele dintre ele, pe cât de banale par, pe atât de greu de realizat sunt în majoritatea unităților de poliție. Aici ne referim la spălatul pe mâini la locul de muncă, în condițiile în care sute de secții de poliție nu au apă curentă, iar toaleta este la marginea gardului proprietății. Este încă o dovadă că cei din Ministerul Afacerilor Interne sunt total dezinteresați de soarta celor din stradă, iar la aproape o lună de când au fost emise avertizările nu există niciun echipament de protecție în stradă.Având în vedere aceste aspecte, în calitatea noastră de reprezentanți ai membrilor, vă solicităm să nu mai ieșiți în teren în zone aglomerate, să nu mai interacționați cu cetățenii și să nu vă expuneți unor situații de risc, până în momentul în care cei responsabili nu vă vor furniza echipamentele de protecție necesare, conform recomandărilor impuse de Direcția Medicală”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor ”Europol”.
Dar cum ar pitea cineva, ordonator de credite, sa initieze si sa aprobe vreo masura, cat de mica, pe baza unor documente emise de pile incompetente catarate in componenta de medicina muncii a MAI.
Mai ales ca tot aceiasi emitenti recomandau spalarea mainilor pentru minim 20 de minute, cand literatura de dpecialitate spune 20 secunde????