AcasăNewsMAI dă drumul dezbaterii legislative pentru zgărzile electronice la deținuți. Și nevinovații...

MAI dă drumul dezbaterii legislative pentru zgărzile electronice la deținuți. Și nevinovații le vor purta

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus marţi în dezbatere publică proiectul legii privind montarea de brăţări electronice în cadrul unor proceduri judiciare şi penale.

Sistemul de monitorizare va fi utilizat cu ocazia executării măsurii controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau a arestului la domiciliu, precum şi pentru supravegherea la distanţă a deţinuţilor, atunci când se deplasează pentru diverse activităţi în exteriorul penitenciarului. În ceea ce priveşte victimele violenţei domestice, pentru a le asigura protecţia, este necesar ca şi acestea să aibă asupra lor o brăţară electronică.

„Începând de astăzi, 16 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul Legii privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, precum şi pentru modificarea unor acte normative”, spune comunicaul MAI.

Sursa citată precizează că discuţiile pe marginea monitorizării electronice au fost iniţiate după introducerea posibilităţii ca poliţistul să emită un ordin de protecţie provizoriu atunci când constată o faptă de violenţă domestică şi există un pericol real pentru viaţa sau integritatea fizică a persoanei agresate. De asemenea, există posibilitatea de a monitoriza electronic modul de respectare a interdicţiei agresorului de a se apropia de victimă şi membrii de familie ai acesteia.  

În discuţii au fost implicate ulterior şi alte instituţii: Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Autoritatea Naţională pentru Egalitate de Şanse, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor ş.a.

Au cerut opinia statelor Uniunii Europene. Cam puține (și nesemnificative) bifează

„A fost realizată inclusiv o consultare a ataşaţilor de afaceri interne din ţările UE, pentru a vedea care au fost soluţiile identificate de alte state europene. Printre ţările care folosesc brăţările electronice pentru agresorii care comit fapte de violenţă domestică se numără Suedia şi Norvegia. Proiectul de lege supus astăzi dezbaterii publice va reglementa înfiinţarea şi funcţionarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, modul de utilizare a dispozitivelor electronice de supraveghere (denumite generic şi „brăţări electronice”) şi modul de acţiune în situaţia în care persoanele supravegheate încalcă obligaţiile impuse”, a mai transmis MAI.

În contextul acestor atribuţii, organul de supraveghere va întocmi un „dosar electronic”, ce va conţine o serie de date cu privire la persoană şi măsura judiciară sau execuţional penală care a impus monitorizarea electronică. Identitatea celui care poartă dispozitivul electronic va fi cunoscută doar de ofiţerul de caz şi numai în măsura în care se generează o alertă, ce notifică încălcarea unei reguli stabilite, va fi posibilă asocierea identificatorului brăţării cu datele cu caracter personal existente în dosarul electronic. Aceste date vor fi transmise organelor de ordine publică către cel mai apropiat echipaj care poate realiza intervenţia”, a mai transmis MAI.

În cazul persoanelor supravegheate, se vor utiliza dispozitive electronice de supraveghere mobile, montate nedetaşabil pe gleznă sau (dacă există raţiuni medicale) pe braţ. De asemenea, vor exista şi dispozitive fixe, care se vor monta în imobilul în care se execută măsura dispusă de organul judiciar sau de care persoana supravegheată nu are voie să se apropie.

BOMBA ZGĂRZILOR: ȘI VICTIMELE TREBUIE SĂ LE POARTE

„În ceea ce priveşte victimele violenţei domestice, pentru a le asigura protecţia, este necesar ca şi acestea să aibă asupra lor o brăţară electronică. La declanşarea alertei, ca măsură suplimentară de protecţie, va putea fi contactă şi persoana protejată, pentru a primi indicaţii, de la organul de supraveghere sau de la cel care asigură intervenţia”, mai arată MAI.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger