AcasăNewsMagistratii il acuza pe Basescu de "ton dictatorial si stat politienesc"

Magistratii il acuza pe Basescu de „ton dictatorial si stat politienesc”

Magistratii ii raspund presedintelui ca legile sunt pentru ei, dar si pentru seful statului, iar hotararile judecatoresti sunt date in baza legilor pe care este si semnatura acestuia, precizand ca statul este unicul debitor care isi permite sa stabileasca in ce conditii ii platesc pe cetateni.

Presedintele Traian Basescu le-a cerut, joi, magistratilor sa indice si „sursa de finantare” atunci cand dau hotarari impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, precizand ca, daca aceste decizii ar fi aplicate, Romania ar fi intr-o situatie extrem de dificila. El le-a atras atentia acestora asupra stabilirii echilibrului puterilor in stat.

In replica, Asociatia Magistratilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania ii raspund, vineri, presedintelui ca legile sunt pentru magistrati, dar si pentru presedintele Romaniei, „legi pe care acesta trebuie sa le respecte si care i se aplica asa cum se aplica fiecarui cetatean al acestei tari”.

„Intr-un stat politienesc, in care se cladesc tot mai multe parghii prin care justitia sa fie controlata, ingenunchiata, in care legile se fac de pe azi pe maine si se modifica chiar inainte de a intra in vigoare, in care serviciile secrete isi maresc bugetul, iar pentru justitie nu se gaseste nici macar maruntis, in care reformele exista doar in vorbe si prestatii televizate, un presedinte, intr-un ton dictatorial, isi poate permite sa cheme la ordine magistratii, sa-i infrunte ostil, amenintator, sa-i blameze si sa-i terfeleasca in piata publica din postura parintelui natiunii caruia i se recunoaste dreptul de a-si stigmatiza, la stalpul infamiei, oamenii legii. Aceasta este Romania. Statul de drept, preceptele democratiei, independenta justitiei sunt persiflate in mod autoritar”, se arata intr-un comunicat comun al celor doua organizatii profesionale.

Basescu catre magistrati: „Oameni buni, nu puteti fi si executiv, si legislativ, si justitie!”

Basescu: „Tin foarte mult la asta. Faceti reorganizarea teritoriala a tarii pana la finele lui 2011!”

Ssst! Basescu vrea liniste de ziua lui!

Magistratii precizeaza ca ceea ce nu aminteste presedintele este ca statul, la randul lui, este supus legilor, normelor constitutionale, iar acesta, prin reprezentantii lui, nu poate incalca legea fara sa fie sanctionat. Totodata, magistratii subliniaza ca hotararile judecatoresti sunt pronuntate in baza legilor pe care se afla si semnatura presedintelui, iar „nerespectarea actului de justitie si instigarea la nerespectarea actului de justitie atrag repercusiuni tot prin lege stabilite si ele se pot repercuta inclusiv asupra celor care le-au zamislit”.

„Statul este unicul debitor care isi permite, prin vadit abuz de putere, sa stabileasca el, deasupra legii fundamentale, conditiile in care sa-si satisfaca creditorii, care nu sunt altii decat cetatenii tarii”, sustin magistratii.

Judecatorii si procurorii ii mai spun presedintelui ca nu accepta nici tonul, nici mesajul dictatorial al acestuia, a carui numire, printre altele, trece prin filtrul Curtii Constitutionale.

„Garantiile exercitarii drepturilor procesuale, a drepturilor omului recunoscute constitutional, consfintite prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului, din optica prezidentiala apar ca piedici pe care magistratii (de parca numai ei ar fi singurii care participa la realizarea actului de justitie) le valorifica, intarziind judecatile pentru ca, intr-o interpretare excesiva, isi doresc sa aiba zilnic pe rol sute de dosare a mii, sute de mii, milioane de cetateni, beneficiari de drept ai unei legislatii care ii taraste prin tribunale, iar atunci cand au castig de cauza, hotararile lor nu se pot pune in practica pentru ca Romania, astfel, s-ar afla intr-o situatie extrem de dificila”, mai spun magistratii.

Judecatorii si procurorii sustin ca este nefiresc sa li se aminteasca de echilibrul puterilor in stat, in conditiile in care, „prin vointa politicului, justitia este scoasa la mezat pe taraba galcevilor politice sterile, i se neaga statutul de putere in stat, este obligata sa functioneze in parametrii bugetari la limita subzistentei, iar denigrarea ei a devenit politica de stat”.

Presedintele Traian Basescu le-a spus, joi, magistratilor, la reuniunea Comisiei de monitorizare a progreselor inregistrate de Romania in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, ca este „o veselie” in adoptarea hotararilor impotriva legilor adoptate pentru diminuarea veniturilor unor categorii de personal, procesele care vizeaza astfel de cauze „merg snur”, in timp ce alte procese intarzie cu anii.

Basescu a mentionat ca Guvernul si-a asumat raspunderea pe acte normative legale, care au primit aviz de constitutionalitate, referitoare la reducerea veniturilor personalului bugetar, insa „instantele au hotarat impotriva legilor prin care Romania a incercat sa treaca cu daune cat mai mici” perioada de criza economica. El a amintit ca trebuie platiti noua miliarde de lei in urma acestor hotarari judecatoresti.

author avatar
Ciprian Purice
357 afisari

3 COMENTARII

  1. de ce domnii magistrati>
    1. si-au marit salariile cu sporurile lui macovei incluzindu-le in salarii si acum le e feica sa aplice legera si pt cei nedreptatiti de ordonatorii de credite pedelisti??
    2.de ce nu raspund material si penal dupa hotaririle la CEDO??
    3. cind vor fi deconspirati cei 25% ofiteri acoperiti din justitie?
    4. daca sunt 25% ofiteri de ce e justitia corupta si incompetenta?care-i rolul lor?
    5.concurs la inalta curte si curtea constitutionala pt cei alesi de partide si promovati clientelar. ajunge. destul. asa nu se mai poate.
    6. basescu suspendat pt afirmatiile facute si imncalcarea constitutiei.

  2. DE BA BAIETI,CIND ATI AVUT OCAZIA SA-L TERMINATI,ATI STAT DE PUPATURI CU EL.PE CINE NU LASI SA MOARA NU TE LASA SA TRAIESTI.ASA CA LA MAI MARE SI-UN PRAZ VERDE…

  3. trebuie gasit un sistem prin care judecatorii si procurorii sa raspunda material si penal pentru magariile pe care le fac sistematic,sfidind opinia publica din Romania.95% sunt corupti si asta se vede zi de zi.daca nu stiati, mai magistratilor ,va bucurati de dipretul unui intreg popor.va doresc ca voi si familiile voastre sa fiti inselati,furati,tilhariti,violati si calcati pe zebra de cei pe care nu ii condamnati,contra spaga !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger