AcasăNewsMagistratii, buni de plata

Magistratii, buni de plata

Toata rezistenta a fost de pomana

Desi USR a transformat Parlamentul intr-un adevarat balamuc national, majoritatea PSD-ALDE din Senat a adoptat proiectul de modificare a Statutului magistratilor. Odata promulgata, legea ii va face pe magistrati sa se gandeasca de doua ori inainte de a cadea in greseala.

Toata rezistenta a fost de pomana

Dezbaterile si adoptarea noului Statut al magistratilor au avut loc in aceeasi atmosfera de nebunie totala care domina in ultimul timp Parlamentul. O nebunie intretinuta mai ales de USR, care compenseaza numarul mic de parlamentari cu proteste extreme. Asa au reusit, de exemplu, ieri, sa-i taie discursul lui Calin Popescu Tariceanu si sa determine suspendarea sedintei de plen a Senatului pentru mai bine de o jumatate de ora. Asta in timp ce deja celebra Cosette Chichirau filma si transmitea de la balconul plenului in speranta ca va provoca evacuarea ei silita – cu tot scandalul de rigoare care ar fi decurs de aici. Lucru deloc surprinzator din moment ce USR-istii au promis o ”politica altfel” iar acum se tin de cuvant. Ciudat este ca nu-si respecta si promisiunile legate de livrarea unor solutii concrete menite sa rezolve problemele tarii. Ceea ce ar fi insemnat, de exemplu, sa vina ei cu un pachet legislativ de modificare a legilor Justitiei in sensul eliminarii oricaror abuzuri si a responsabilizarii magistratilor, caz in care ar fi putut combate aplicat si argumentat propunerile facute de pesedisti. Asta ar fi implicat insa profesionalism si multa munca, spre deosebire de circariile regizate cu doar cateva cartoane pictate si sloganuri tipate, care in plus si asigura prezentarea autorilor pe toate micile ecrane in prime-time. Incapabili sa tina pasul cu imaginatia debordanta a useristilor, liberalii s-au multumit sa transmita un mesaj public premierului Tudose. In care, pentru ”a avea constiinta impacata in fata cetatenilor”, ii cer lui Tudose sa ia atitudine fata de ”derapajul de la democratie” al actualei majoritati PSD-ALDE, respectiv sa nu asiste pasiv la ”casapirea” legilor Justitiei si a Codurilor penale. Rezultatul: PNL a bifat un demers politic inutil iar actuala putere a adoptat, ieri, legea referitoare la Statutul Magistratilor.
Noul Statut al magistratilor nu admite ”erori”


Dincolo de modificarile aduse conditiilor de accedere in Parchetul General, DNA si DIICOT (unde au fost impuse praguri majorate in cazul experientei profesionale a candidatilor) si a organizarii CSM (procurorii nu mai pot prezida Consiliul, de exemplu), principala schimbare legislativa vizeaza raspunderea magistratilor. Magistrati care vor raspunde de acum incolo pentru toate erorile judiciare comise din moment ce noua lege prevede ca statul sa se indrepte ”obligatoriu” impotriva magistratului care a solutionat gresit o procedura judiciara. Iar ca sa nu mai existe interpretari, noile prevederi legale definesc ce inseamna ”rea-credinta” din partea magistratilor: ”atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, cu stiinta, prin incalcarea Conventiei pentru apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale, a drepturilor si libertatilor fundamentale prevazute de Constitutia Romaniei, ori a normelor de drept material sau procesual, a determinat o eroare judiciara”. De asemenea, se clarifica si ce inseamna ”grava neglijenta”: ”atunci cand judecatorul sau procurorul, in exercitarea functiei, din culpa, nesocoteste normele de drept material ori procesual, determinand o eroare judiciara”.

author avatar
Simona Badulescu
526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger