AcasăNewsMaghiarii din Harghita și Covasna au aprins „focurile de veghe”: cer autonomie...

Maghiarii din Harghita și Covasna au aprins „focurile de veghe”: cer autonomie și „cărţi de identitate secuieşti”

focMaghiarii din Harghita și Covasna au aprins „focurile de veghe”: cer autonomie și „cărţi de identitate secuieşti” / foto: digi24.ro

Maghiarii din peste o sută de localităţi din Harghita și Covasna au aprins focuri de veghe, duminică seară, pentru a atrage atenția din nou asupra autonomiei Ținutului Secuiesc.

În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului.

Maghiarii din România cer autonomie teritorială

Iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe este preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc Balázs Izsák care a semnat proclamația focurilor de veghe.

Proclamaţia focurilor de veghe, semnată de Balázs Izsák, susține că autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii.

„Declarăm din nou: autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul Ţinutului Secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional.

Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor”, se arată în documentul semnat de Balázs Izsák.

Cu o săptămână în urmă, trimisul special al premierului ungar Viktor Orban, Katalin Szili, a declarat într-o vizită din România că Declaraţia de la Cluj, care a formulat cererea de autonomie a maghiarilor din Transilvania, ”este de actualitate şi în prezent”.

author avatar
Andreea Vlad
595 afisari

20 COMENTARII

    • Ba securicii sunt de partea străinilor, nu a românilor. La fel au fost și în 1989.

      • In 1989 au fcut foarte bine. Dusmanul psihopat de ceasca tortionaraul si odioasa consoarta trebuiau executati din 1980. De fapt nici nu ar fi trebuit sa fie lasati sa ia puterea. Maurer trebuia sa ia in 65 puterea nu anlfabetul asta de cizmar violent, vanitos, mincinos si insidios. Si odata cu el trebuiau executati si comunistoizii ca tine barbete pulete.
        In rest ideea secuilor nu e una rea. Exceptand factorul etnic Romania ar cam trebui divizata. Cata vreme pentru aparare ne bazam pe sua si nato nu are absolut niciun rost sa mai platesc taxe si impozite la un buget central controlat de bucuresteni cre se imbogatesc in timp ce eu saracesc asteptand la mila lor cu un sistem de politie corupt ineficient si adeseori ostil cetateanului onest dar vadit favorabil infractorului si un sistem justitie subdimensionat si evident tot corupt dar si talharesc – pensii, de fapt rente viagere, nebazate pe contributivitate.
        Si desi ideal ar fi ca ruperea sa se faca pasnic, istoria a aratat ca toate natiunile civilizate au avut un razboi civil.

        • Vierme, în afară de analfabet și ticălos ce mai ești? A, ești și retardat. Ai citit ceva, vreodată, găozare? Știi unde sunt secuii pe hartă? Cîți mai sunt?
          WAXERE!

          • Cu excepția Serbiei unde etnia maghiară este pusa cu botu pe labe și nimeni nu mișcă în front, în rest unde sunt bozgori fac probleme mari acelor țări ,asta și cu ajutorul cozilor de topor tradatoare în frunte cu impostoru Werner

          • Analfabet era ceasca si natia lui de comunisti ca tine. Retardat esti tu ca ai ramas in mileniul trecut. Da am citit semnificativ mai mult, mai de calitate si in mai multe limbi ca tine si stiu si unde sunt secuii pe harta dar tu parameci involuat habar nu ai sa citesti desi eu am scris foarte clar – excluzand factorul etnic. Nu vreau state bazate exclusiv pe etnie poate am chef sa ma mut si eu la polul frigului din fosta romanie. Cu exceptia serbiei falimentare din toate punctele de vedere si a ucrainei ultracorupte si ultrademente ca si fratii lor muscali mongoloizi psihopati unde toata lumea moare de foame sau de razboi, bozgorii isi vad de treaba lor. miticii bucuresteni in schimb vor ei sa controleze tot si sa dijmuiasca toate veniturile si munca provinciilor. Hai sictir bucurestenilor. Si noi vrem AUTONOMIE! Mai ales fiscala! Si pentru ca sunteti niste mitici imputiti vom avea si razboiul civil atat de necesar.

          • @hanonime, cărțile acelea multe citite de tine sunt cele de „66”, vierme analfabet.
            Oxiur jegos, marș în Moldova ta, gunoi analfabet ce ești. Regățean borât.
            Guiță ceangăii în hUcraina, retardel?
            Vai steaua ta de deviant waxerist ce ești.

          • hai sictir javra comunista. analfabet esti tu bah BOULE! Da in Moldova INDEPENDENTA de miticii regateni borati ca tine! MORI GUNOIULE!

      • Vb prosti ,în 89 un căcat de general care era la cârma armatei române la trădat pe ceausescu si poporul roman,deschizând astfel drumul ONG-urile sorosiste ,care prin slujile lor tradatoare au vândut bucata cu bucata țara în cei 30 de ani, ne,am lăsat păcăliți de chilipirurile imperealiste

        • Du-te bah boule cu tradarea ta. Ce a facut ceausescu poporului roman din care pretindea ca face parte cum s-a numit? Foarte bine au facut securistii nu doar „un general” care l-au belit pe bolshevic. Trebuiau sa faca lustratie ca lumea si sa ramana doar aia din DIE da neah bolsevicul de ilici a zis no, ii salvam pe toti in mortii mamii voastre de calai si tortionari, putrezi-v-ar sufletul in talpa iadului. Oricum Gorbi ii zise temebelului : bah boule cara-te de-acolo cu tot cu spurcaciunea ia de academiciana. Da’ cretinul de tig@an de scornicesti prost si increzut a zis ca-i higlander sau macar descalecator de dinastii. Oare ce-o fi zis tampitul cand a vazut ca cade cacofonie deliberata, zidul berlinului? Eu sunt pe veci aici stapan nu? atat de prost era ca nu era ins tare sa puna cap la cap 2 lucruri. Daca ong-ul sorosist imi da libertate de gandire, exprimare, religioasa si de comportament in limitele bunului simt si curent electric, apa, caldura, papa bun, program tv,net, entertainment, masini bune, servicii medicale de calitate si posibilitatea de a detine arme si de avana in mod legal pai atunci da-va-n pvla mea cu comunismul, vostru bai spurcaciunilor! HUOOOO! LA MOARTE CU VOI, iude comuniste !

  1. O sa va dea ba Dumnezeu ce meritatii ca de când o tot scaldati cu cultural cu una alta acum arama e pe fata și degeaba l ați contrat pe Vadim și Paunescu ca spuneau adevărul voi sunteți sarpele băgat la san de politicienii.

        • Ăștia cu mniăzău în cuget, proaspăt coborîți din copac, trebuie puși la muncă, nu să se joace la tastatură.

          • Coborati din copac sunt astia „evoluati” din maimuta ca tine si trebuie sa fiti inchisi in gradini zoologice ca nu sunteti buni de nimic decat poate sa omorati si sa aruncati cu dejectii.

  2. Foarte bine. Vitele mioritice sunt cu racheții neonaziști, cu „slava” hucraina. Alții, mai deștepți, tac și fac, își urmează interesul.

  3. Care tinutul secuimii?
    Secui declarati sunt putini, poate tinutul maghiar autonom.
    Seful are o grija deosebita cu Maia, nu are treaba cu secuii.Uniunea germanilor din Romania ( parca asa se chema), prin anii ’90, facuse o alianta trainica cu UDMR si dai si lupta si lupta pentru binele minoritarilor de parca fusesera prigoniti vreodata.
    Prin anii ’80 prin facultati erau sectii maghiare, se dadeau examene in lb.maghiara.
    Cine mai apara Constitutia in Romania ????
    Sacalii astia cum simt miscari politice/sociale/militare ale zonei, cum ies noaptea la vanat.

  4. Sa nu uitam ca n,au trecut decat 80 de ani ,decat aceasta nație bozogoreasca hortista ne au trecut femeile și copii prin baioneta făcând prăpăd in urma lor

    • si noi de ce nu i-am belit atunci? poate meritam tia-i pus problema asta? sau poate roman nu inseamna acelasi lucru peste tot si unitar nu-i tot aia cu omogen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger