AcasăNewsMagdalena Iuga de la PMB neagă acuzațiile privind presiunile către sectoare, acestea...

Magdalena Iuga de la PMB neagă acuzațiile privind presiunile către sectoare, acestea fiind obligate să respecte legea

 

„Nu există document oficial sau adresă semnată de mine sau de altcineva din PMB și nici discuții sau ședințe oficiale prin care să indicăm cu cine să semneze primăriile de sector, cu Eco Sud sau Iridex, că nu putem să indicăm ceva noi. Dar ei, de la primăriile de sector sunt obligați să respecte legea, că sunt prevederi legale și nu pot să semneze cu oricine”, spune Magdalena Iugu – cea care conduce de facto, de peste 20 de ani, Direcția Utilități Publice din cadrul Primăriei Municipiului București, așa cum se specifică în articolele de presă apărute pe acest subiect.

Prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 101/23.03.2020 s-au decis următoarele:

Art. I. Se aprobă delegarea către Consiliile locale ale Sectoarele 1 – 6 ale Municipiului București a încheierii contractelor de depozitare a deșeurilor reziduale rezultate în urma procesului de sortare și tratare a acestora colectate de pe raza Municipiului București.

Această hotărâre prevede doar o anumită categorie de deșeuri și anume, strict doar deșeurile rezultate în urma procesului de sortare. 

Art. II. Încheierea contractelor prevăzute la art. I se va face odată cu ajungerea la termenul final al contractelor pentru activitatea de depozitare, respectiv Contractul nr. 955/11.03.1999 încheiat între Municipiul București și S.C. IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT S.R.L. și Contractul nr. 22268/ 14.07.1999 încheiat între Municipiul București și S.C. ECO SUD S.A., cât și în limita prevederilor Autorizațiilor Integrate de Mediu deținute de cele două depozite.”; 

Deci, încheierea contractelor prevăzute la art. 1, se va face de către primăriile de sector doar odată cu ajungerea la termenul final, atât a contractului încheiat între municipalitate cu Iridex, cât și cel încheiat de municipalitate cu Eco Sud, iar nu separat când unul dintre cele 2 contracte ar ajunge la termenul final. 

Contractul nr. 955/11.03.1999, încheiat între Municipiul București și IRIDEX, acesta a expirat la data de 21.03.2020 şi a fost prelungit până la data de 21.04.2020.  În aceste condiţii, în prezent, putem afirma că acest contract a ajuns la termenul final.

Contractul nr. 22268/14.07.1999 încheiat între Municipiul București și ECO SUD S.A. are o perioadă contractuală de 21 de ani, iar conform art. 2.1.2 “în cazul în care după expirarea perioadei de 20 de ani va mai exista capacitate de depozitare CONTRACTUL își va prelungi valabilitatea în mod tacit din an în an până la umplerea completă a DEPOZITULUI.”

Existând astfel capacitate demonstrată, este fără doar şi poate că sunt aplicabile prevederile art. 2.1.2. din Contract, conform cărora CONTRACTUL îşi va prelungi valabilitatea în mod tacit din an în an, până la umplerea completă a DEPOZITULUI.

Conform Autorizației Integrate de Mediu nr. 25/11.12.2018, valabilă până în anul 2028 a Depozitului Ecologic Vidra, aceasta prevede o capacitate de 11,5 milioane tone, ceea ce presupune o valabilitate de circa 15 – 20 ani de activitate. 

HCGMB nr. 101/2020 nu poate produce efecte decât la momentul când capacitatea totală a Depozitului ecologic Vidra va fi atinsă şi Contractul nr. 22268/14.07.1999 va înceta.

Depunerea oricărei cantităţi de deşeuri de pe raza Sectoarelor din Municipiul București administrate de primăriile de sector la orice alt amplasament conform sau neconform, care nu au încheiat un contract de delegare a gestiunii cu Municipiul Bucureşti pentru depozitarea de deşeuri, reprezintă o încălcare flagrantă a legii.

Să se respecte legea, cum să le indic eu sau altcineva din PMB că aceste două companii sunt cele mai optime. Nu fac niciun fel de declarații despre Eco Sud și Iridex, pentru orice fel de declarații despre aceste lucruri, vă rog adresați-vă la biroul de presă al Primăriei Generale, a mai spus Magdalena Iuga, în declarațiile publicate în presa pe acest subiect. 

author avatar
Andrei Coman
1.495 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger