AcasăNewsMinistrul Mediului face o recomandare surprinzătoare pentru încălzirea locuințelor: „Nu e nicio...

Ministrul Mediului face o recomandare surprinzătoare pentru încălzirea locuințelor: „Nu e nicio rușine”

Tanczos BarnaMinistrul Mediului face o recomandare surprinzătoare pentru încălzirea locuințelor: „Nu e nicio rușine”

Ministrul Mediului le-a făcut românilor o recomandare surprinzătoare pentru mulți dintre ei. Oficialul susține că încălzirea locuințelor cu ajutorul centralelor termice pe lemn ar putea marca începerea punerii bazei unui sistem național în acest sens, în condițiile în care UE ar interzice centralele termice pe gaz.

Tanczos Barna a dat exemplul Austriei, care se bazează în continuare pe lemn, chiar dacă pe alte tehnologii, „pe tocătură, pe pelerizare și automatizare, reușind astfel să reducă foarte mult emisiile”. Acesta susține că el însuși folosește o centrală pe lemne de acum 22 de ani, dovedindu-se foarte utilă.

În prezent, în România, aproximativ 85% din gospodăriile din mediul rural se încălzesc cu lemne de foc, ceea ce determină o scumpire a acestei resurse, din cauza cererii mai mari decât a ofertei. Din acest motiv, ministrul susține necesitatea dezvoltării unui program national de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, astfel încât să determine o uniformizare și o stagnare a prețurilor.

„Sunt foarte multe state care nu vor renunța la lemnul de foc, această sursă regenerabilă care ocupă un loc important în balanța energetică în foarte multe state membre (ale Uniunii Europene – n.r.). Există o tendința său o direcție a comisiei în sensul reducerii fosilului în balanță energetică, dar pentru încălzirea locuințelor lemnul este esențial.

Inclusiv RPN (Regia Națională a Pădurilor – n.r.) pornește un program național de dezvoltare a rețelei de valorificare a lemnului pentru cetățean, încât pe lanțul de valorificare să nu existe mulți interpuși care cresc de la pas la pas prețul. A existat o tendință pe piata mondială de creștere a prețului”, a transmis ministrul Mediului.

Tanczos Barna: „Centralele termice pe lemn reprezintă viitorul”

Tanczos Barna susține că investiția în centralele termice pe lemn reprezintă viitorul, motiv pentru care, este necesară dezvoltare a unui program național care să susțină și să încurajeze populația în folosirea acestei metode.

„Și lemnul de foc s-a scumpit, dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu”, a declarat Ministrul Mediului.

author avatar
Andreea Vlad
873 afisari

7 COMENTARII

  1. Măsurile prin care UE urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să vină la pachet și cu măsuri pentru implementarea obligatorie a acestora de către toate țările din lume.
    Dacă nu, UE trebuie să oprească fenomenul circulației atmosferice astfel încât masele de aer nepoluat să nu treacă dincolo de hotarele Europei iar aerul poluat produs în celelalte țări să fie oprit la granițele Europei.

    • Barna este un prost. 1 metru cub de lemn costa 750 lei si-ti ajunge 1 luna.

  2. pe vremea lui Ceausescu , ne plangeam de frig, dar nu in scoli, nu in spitale .
    Acum, mor oamenii in spitale, se inchid scoli, iar „alesii neamului” primesc bani la partide.
    De ce nu li se sisteaza banii, avand in vedere ce facilitati au ulterior ?
    Vrei sa faci politica, ori o faci din credinta, ori treci in PM la munca
    (PM= piata muncii)

    • ”pe vremea lui Ceausescu , ne plangeam de frig, dar nu in scoli” Serios? in 84,85,86 statem imbracati in palton , cu , caciuli pe cap si manusi in salile de clasa. Probabil ca esti un tan talau venit pe lume in ultimii 30 de ani. O mizerie ca multi altii.

  3. Asta bate campii,unde draku pui tu centrala pe lemne la oras [ la bloc ] toate aceste jeguri din guvernele dupa intrarea in mUE stau capra la tot ce spun stapanii din mUE !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger