AcasăNewsMafia pharma isi rupe dintii in Bodog

Mafia pharma isi rupe dintii in Bodog

 

Iata ca operatiunea de eliminare a lui Florian Bodog din fruntea Sanatatii se intensifica zilele acestea, sforarii mergand pe vechea reteta: plagiatul. Practic o atentionare transmisa ministrului Sanatatii care are in fata o saptamana de foc: negocieri dure cu reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar, dar si votul motiunii simple pe Sanatate, initiata de partidele de Opozitie. 

Profitand de aceasta conjuctura favorabila si la adapostul revendicarilor legitime din partea partidelor parlamentare, dar si a sindicatelor care urmaresc, cel putin aparent, maximizarea castigurilor pentru sectoarele pe care le reprezinta, grupuri de interese mai putin legitime si mai putin indreptatite sa apara in lumina publica trag sforile, incercand pe cai frauduloase sa obtina plecarea lui Bodog de la Minister. De ce?

Taxa clawback

Nemultumirea este foarte mare cata vreme, de la preluarea mandatului, fostul secretar de stat si actual ministru s-a ciocnit frontal cu interesele economice ale clicilor care controleaza de decenii bune sistemul public de sanatate. In ciuda presiunii mediatice, care nu a fost deloc mai mica in comparatie cu ceilalti ministri perindati pe la Sanatate, Bodog nu a dat nici un  pas inapoi in ceea ce priveste mentinerea taxei clawback, taxa care reduce considerabil profiturile marilor companii farmaceutice si din care se alimenteaza bugetul de stat. Formal si informal, marile concernuri farmaceutice exercita presiuni asupra reprezentantilor de la sanatate si asupra Guvernului pentru eliminarea acestei taxe, folosind toate metodele de influentare existente, chiar si pe cele la limita sau chiar dincolo de lege.

Blocarea exportului paralel de medicamente

Asumandu-si riscul declansarii unui razboi nemilos cu liderii pharma, Florian Bodog a luat decizia de blocare a exportului paralel la unele medicamente, printre care tratamentele oncologice si vaccinurile obligatorii pentru copii. Decizia ministrului a lezat puternic marja de profit a distribuitorilor de medicamente care, an de an, incaseaza castiguri fabuloase din exportarea medicamentelor ieftine din Romania pe pietele europene bogate. Semnalul de alarma s-a declansat cu putere in sanul mafiei pharma atunci cand reprezentantul Sanatatii a anuntat ca a pus in miscare mecanismele europene pentru interzicerea la nivel comunitar, de catre toate statele UE, a practicii exportului de medicamente din tarile mai sarace in cele foarte bogate.

Achizitii publice centralizate

Un alt glont tras de ministrul Bodog in directia profitorilor din sistemul de sanatate a fost demararea achizitiilor publice centralizate pentru mai multe categorii de medicamente, cum sunt antibioticele si citostaticele, astfel incat costurile de achizitie sa scada si pana la 50%.

In conditiile in care fiecare spital avea propria politica de achizitie si, evident, fiecare director avea propriile firme de casa, decizia ministrului a lasat pe multi cu buza umflata si cu conturile goale.

Mai mult, legea liberalizarii pietei farmaciilor a bagat retailul farmaceutic in priza. Cele 12 companii care opereaza lanturile farmaceurice isi vad acum profiturile serios periclitate. Cele peste 8.000 de farmacii care functioneaza in prezent au o cifra de afaceri care depaseste 1 miliard de euro anual. Liberalizarea pietei  ar conduce la restrangerea profiturilor cu procente enorme, chiar si cu 80%. Asadar, este de asteptat ca cei care isi vad profiturile intrate la apa sa incerce maximizarea beneficiilor oferite de o conjuctura politica favorabila. Singura intrebare ramasa este din ce directie va veni atacul. De altfel, nici Florian Bodog nu a stat degeaba si a reusit sa inchida o vulnerabilitate mai veche a mandatului sau legata de retragerea dreptului de fi conducator de doctorate si profesor in stiintele medicale, instanta considerand ca ordinul fostului ministru al Educatiei, tehnocratul Mircea Dumitru, este abuziv.

author avatar
Andrei Coman
569 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger