AcasăNewsMafia Italiană, profit de pe urma coronavirusului

Mafia Italiană, profit de pe urma coronavirusului

©LUCA ZENNARO/EPA/MAXPPP - epa08329612 A police water cannon truck, usually deployed to disperse groups of demonstrators, prepares to spray water in the streets of Genova, Italy, 29 March 2020. The vehicle has been modified to be used for the sanitation of the city's streets to counter the spread of coronavirus amid the ongoing Covid-19 pandemic. EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Era inevitabil ca restricţiile impuse de criza epidemiei să îngreuneze şi activitatea mafioţilor, însă experții avertizează că pentru temutele clanuri nu este vorba decât de o repliere înaintea relansării.

 

Generalul Giuseppe Governale nu își face iluzii: şeful Direcţiei de Investigaţii Anti-Mafia (DIA) e de părere că mafioţii acceptă că vor pierde din clientelă  dar aşteaptă vremuri mai bune. „Un vechi proverb sicilian se aplică în situaţia de faţă: ‘calati junco, ca passa la china’ (apleacă-te, trestie, să treacă revărsarea). Mafioţii au stat în umbră şi în alte perioade grele, cum ar fi epidemiile de holeră din secolul al XIX-lea sau în al doilea război mondial. Momentul dificil s-ar putea încheia în mai-iunie, după care economiile italiene, franceze și germane vor trebui să înceapă din nou. Și de aici mafia va căuta să se amestece, deoarece în perioadele de reconstrucție ne vom uita puțin mai puțin la procedurile birocratice ”, spune generalul născut la Palermo. “Procesele din Italia au fost oprite de la începutul epidemiei Covid-19, justiția abordând doar cele mai urgente cazuri. Munca este mai dificilă în aceste perioade de coronavirus, audierile și procesele a sute de inculpați sunt suspendate”, regretă Nicola Gratteri, procuror   din Catanzaro, capitala Calabriei, leagănul ‘Ndrangheta. Aici, măsurile împotriva epidemiei au ajutat la arestarea în 13 martie a mafiotului Cesare Antonio Cordi, dat în urmărire din august anul trecut. Polițiștii l-au urmărit când livra alimente şi au ajuns la ascunzătoarea infractorului. Chiar dacă ministerul de Interne de la Roma a raportat o scădere cu 64% a numărului de infracţiuni în primele trei săptămâni din martie faţă de perioada similară de acum un an, au apărut deja ştiri despre infractori implicaţi în afacerile cu măşti chirurgicale, dezinfectanţi pentru mâini sau echipamente antivirus a căror lipsă se resimte în Italia. Dacă prelungirea carantinei va duce la penurii de alimente, medicamente sau carburanţi, doar Mafia va conduce piaţa neagră, a avertizat scriitorul Roberto Saviano, expert în principalele organizații mafiote din peninsula. Capii ‘Ndrangheta, Cosa Nostra sau Camorra caută mai ales oportunităţi de investiţie după criză, când se va pune accentul pe relansarea economică: “vor fi pompate miliarde de euro pentru a ajuta economia să iasă din recesiunea gravă care se prefigurează şi s-a dovedit deja că mafioţii ştiu să îşi ia partea din fondurile publice”, a adăugat Governale, în timp ce procurorul Gratteri prevede cum multe firme în dificultate vor apela la cămătari, iar de obicei în astfel de cazuri împrumuturile nu mai pot fi achitate, iar afacerile sunt preluate de Mafia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
520 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger