AcasăNewsMAE, lămuriri despre votul din diaspora: Numeroși cetățeni au fost aduși coordonat...

MAE, lămuriri despre votul din diaspora: Numeroși cetățeni au fost aduși coordonat la vot cu mai multe autocare

Sursa foto: Twitter

Raportul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) privind votul din diaspora, trimis vineri premierului, dezvăluie că printre factorii care au produs cozile formate la votul  din 26 mai se numără atât suprapunerea referendumului cu europarlamentarele, cât şi „acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare”.

Sursa foto Twitter

MAE precizează încă de la început că a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secţiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunităţile de cetăţeni, totalizând un număr de 441 secţii de votare.

Problema secţiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunţării de către Preşedinte a referendumului în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. În aceste condiţii, MAE a trimis în paralel o nouă circulară tuturor ambasadelor atrăgând atenţia că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă şi a solicitat şefilor misiunilor diplomatice şi consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfăşurare în cele mai bune condiţii a procesului de vot. Derularea alegerilor pentru Parlamentul European în paralel cu referendumul a făcut ca de la 2 minute, timpul de vot să crească la 7 minute, având în vedere că trebuiau completate două liste (scris de mână), înmânarea a 3 buletine (pentru cei care au votat şi la referendum) şi depunerea lor în trei urne diferite.

O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secţie a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare şi cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcţionarea sistemului, cât în deficienţele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite ţări şi locaţii.

Un alt factor l-a constituit implicarea unor grupuri de susţinători ai unor anumite formaţiuni politice, deşi prevederile legale nu permit activităţi electorale în ziua votării. Mai mult, au existat acţiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetăţeni cu 5-6 autocare sau maşini (turism electoral), ceea ce ducea în mod automat la o presiune majoră asupra secţiilor de votare sau influenţau deciziile alegătorilor. În mare parte, aceste grupuri au rămas în zona secţiilor de votare şi după ce au votat şi au creat incidente, până la venirea forţelor de ordine, care au asigurat închiderea secţiei de votare.

În acest sens, au fost chemaţi la consultări ambasadorii din ţările unde s-au înregistrat dificultăţi în cadrul celor două procese electorale simultane din 26 mai 2019, pentru a fi identificate cauzele şi responsabilităţile fiecăruia, precum şi propunerile de modificare a sistemului de votare în secţiile din afara ţării.

În cadrul legislaţiei actuale, chiar cu mărirea semnificativă a secţiilor de votare, s-a dovedit că Ministerul Afacerilor Externe şi-a epuizat resursele pentru asigurarea logisticii alegerilor din străinătate (locaţii, resurse umane şi resurse financiare).

În aceste condiţii, avem în vedere propuneri pentru schimbarea legilor electorale care se referă la votul din străinătate. Este vorba de o propunere de vot anticipat prelungit (timp de 7 zile înainte de închiderea procesului electoral). Aceasta ar elimina orice formă de birocratizare care ar putea să îngreuneze procesul de votare în străinătate.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
233 afisari

4 COMENTARII

  1. @Opinați că domnul Meleșcanu ar dori ,,să sublinieze aspectul că are doar funcție de agent constatator”, la Ministerul de Externe, așa cum și Anton Tăriceanu și Traian Băsescu ar fi încercat ,,să pună în evidență” pentru activitatea politică pe care au desfășurat-o, ?

  2. O incalcare flagranta a CONSTITUTIEI este tratata la misto de MAE !!.
    Voi cei din MAE va aparati pielea si posturile caldute mintind cu nerusinare acuzind fara dovezi oameni care isi cereau dreptul constitutional de a vota !!.
    Prin mijloace murdare ,mizerabile ,golanesti ati tinut in strada oamenii ore in sir mimind procesul electoral.
    Am lucrat intr-o tara din America latina in perioada 2011-2014 si m-am prezentat la ambasada ca sa votez ,eram singur si mi s-a explicat ca nu pot vota fiinca nu am domiciliu stabil (locuiam la hotel),am inghitit rahatul si am plecat asa cum am venit .
    Domnilor din MAI si MAE nu sunteti instare sa puneti afis la ambasade inainte cu minim 30 de zile in care sa fie scrise conditiile legale de exercitare a votului pentru romanii din acele tari ??.
    Cand intr-o tara europeana se poate intra cu CI cu si fara pasaport ,de ce sa nu costituie CI sau pasaportul documentul de identificare a celui care s-a prezentat la vot ??.
    Un alt exemplu : la alegerile din 26.05.2019 ,sectia de votare 162,ora 10.30.era coada la vot motivul !!-erau doar 2 stampile la 7 cabine de vot !!!!!!!!,motivul declarat de sefa sectiei de votare -restul sunt trimise cu urna mobila la spital !!,in Liceul Nadia Comaneci Oesti erau 4 sectii de votare !!,cate stampile au plecat cu urna mobila ???.
    Aceeasi sefa de sectie -vreti sa votati si pentru referenduum ??,cat timp erau organizare
    in aceeasi sectie :votul pentru parlamentul european si referenduumul era normal sa fie oferite toate cele 3 formulare !!,cine a impus si de ce se punea aceasta intrebare ??.
    Pentru mizeria din 26.05.2019 atit Melescanu cat si Dan trebuia sa plece de a doua zi !!,
    cand demnitate ,cand onoare nu este ,na-i cui sa-i ceri sa respecte legea ,trebuie trimis in fata legii pentru iresponsabilitatea de care a dat dovada.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger