AcasăNewsMadridul taie craca parlamentului catalan

Madridul taie craca parlamentului catalan

Liderul catalan Carles Puigdemont a ramas izolat international iar acasa i se pregatesc dosare in justitie dar ”nu se teme de arest”

Curtea Constitutionala spaniola a ”suspendat sedinta plenara de luni a Parlamentului catalan” in cursul careia o declaratie de independenta era prevazuta.

Liderul catalan Carles Puigdemont a ramas izolat international iar acasa i se pregatesc dosare in justitie dar nu se teme de arest

Liderul catalan Carles Puigdemont declarase ca luni parlamentul ar putea valida referendumul de duminica trecuta si ar deschide calea proclamarii independentei Cataloniei. Chiar daca nu a deviat de la declaratiile separatiste, Puigdemont a lasat sa se intrevada o iesire din criza pe care o traverseaza Spania, prin negociere. ”Dorim o mediere, dorim sa ajungem la un pact”, a declarat el, adaugand ca respinge orice actiune violenta. In privinta discursului rostit de regele Felipe al VI-lea, unde suveranul a denuntat ferm actiunile separatiste ale Cataloniei, Puigdemont a estimat ca ”a pierdut ocazia sa se adreseze tuturor cetatenilor, Constitutia prevede ca regele este un moderator, dar el nu face decat sa apere deciziile guvernului spaniol care incalca drepturile catalanilor”. Insa Carles Puigdemont este foarte izolat pe scena internationala iar Bruxelles a transmis foarte clar ca referendumul catalan este in afara legilor spaniole iar, odata desprinsa de Spania, Catalonia va fi in afara UE. Iar la medierea ceruta de liderul catalan, premierul Mariano Rajoy a raspuns clar: ”Daca domnul Puigdemont vrea sa negocieze, stie foarte bine ce trebuie sa faca inainte de asta: sa intre pe calea legii pe care nu trebuia niciodata sa o paraseasca. Ieri, Carles Puigdemont a declarat ca nu ii este teama sa fie arestat, acest lucru fiind posibil dar ”ar fi un act barbar”. Pe de alta parte, ieri, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat ca proiectele de investitii in Catalonia sunt suspendate din cauza situatiei politice si a incertitudinii din regiune. ”Sunt convins ca nici un investitor international sau national nu va participa la un nou proiect de investitii cata vreme situatia nu se va clarifica in Catalonia.

author avatar
Tudor Borcea
284 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger