Cauta

“Made in Qatar”, resuscitat de coronavirus

La trei ani de la embargoul instituit de puternicii săi vecini arabi, Qatarul s-a adaptat la izolare. Astăzi, bogatul emirat dorește să-și afirme ambițiile pentru autonomie: o fabrică de armament a fost transformată pentru producția de ventilatoare necesare pacienților cu coronavirus.

Pe lângă puști, lansatoare de grenade sau sisteme optice, în fabrica din Barzan, deținută de stat, se produc 2000 de respiratoare pe săptămână, destinate “țărilor prietene”. Una dintre ele este în mod sigur SUA, deoarece este vorba de o colaborare cu producătorul american de echipamente de apărare Wilcox. „Ne-am gândit că este momentul perfect pentru a crește producția”, a declarat Nasser Al-Naimi, directorul executiv al Barzan Holdings. Compania este cea mai recentă manifestare a ofensivei Qatarului, care urmărește cimentarea parteneriatelor vechi și asigurarea de noi alianțe după 2017, când Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, precum și aliatul lor egiptean, au tăiat cu brutalitate relațiile diplomatice și economice cu Doha.

Cvartetul acuză micul, dar foarte ambițiosul emirat, de susținere a mișcărilor islamiste, că este prea aproape de Iran,  intervine în treburile interne ale țărilor arabe  și susţine financiar terorismul în Orientul Mijlociu, relatează Boursorama. Qatarul a negat acuzațiile și a refuzat să accepte cele 13 condiții impuse de adversarii săi pentru reluarea relațiilor, printre care închiderea unei baze turcești și, mai presus de toate, a canalului de televiziune Al-Jazeera. Izolarea sa de către principalii actori economici din Golf a obligat Qatar să asigure o anumită autosuficiență cu constituirea rezervelor de hrană sau instalarea de ferme vegetale, într-o țară care depinde foarte mult de importuri. Pentru Nasser Al-Naimi, blocajul a jucat un rol de „catalizator”. „A fost un rău pentru un bine care ne-a permis să ne realizăm adevăratul potențial, să ne asigurăm că tot ceea ce avem nevoie este făcut aici”, continuă el. Potrivit oficialilor Barzan, cinci țări și-au exprimat interesul pentru respiratorii făcuți în Qatar. În ciuda embargoului, economia emiratului a fost mai rezistentă decât cea a rivalilor săi din Golf, FMI  a prezis că țara va fi una dintre puținele din lume care va publica un excedent bugetar în 2020. Autoritățile rămân discrete cu privire la costul de producție al aparatelor respiratorii, care, potrivit lui David Roberts, expert în regiune, „va fi probabil îngrozitor de scump”.

Ultimele stiri

  • Facem lucrurile cu cap: deblocăm proiectele restante și dezvoltăm Alba Iulia cu bani europeni
  • Gabriela Firea a convins lumea sportivă că este soluția potrivită pentru București
  • Incident cutremurător la o școală din Brașov. Patru elevi, acuzați că ar fi agresat sexual doi colegi mai mici
  • Se sparge buboiul afaceriștilor milionari din SERVICIILE SECRETE. Generalul Dumbravă ar fi „sifonat” tot la DNA!
  • Sectorul 4 începe construcția unui teatru în zona de sud a Bucureștiului
  • Poliția Română, mișcă-ți fundul în stradă!
  • Salvatorii, în alertă! Mașină lovită de tren, în județul Iași/Doi răniți, printre care și un tânăr de 16 ani – FOTO
  • PSD și-a stabilit ținta cu fondurile europene: contracte de peste 20 de miliarde de euro, până la finalul acestui an
  • UPDATE. Român arestat pentru TRĂDARE. Detalii de ultimă oră de la DIICOT/Cine e bărbatul – ar fi vrut să candideze la Primărie
  • Anunțul Chinei. Manevrele militare din jurul Taiwanului au ca scop testarea capacităţii de a „prelua puterea” în insulă – VIDEO
  • Exit mobile version