AcasăNews“Made in China” cu sclavi moderni

“Made in China” cu sclavi moderni

Mărci  internaţionale de top –  printre care Apple, Samsung, Nike, Volkswagen sau BMW –se folosesc de munca forţată din China, avertizează raportul realizat de Australian Strategic Policy Institute.

În perioada 2017-2019, guvernul chinez a transferat  în regiunea Xinjiang 80.000 de etnici ai minorităţii  musulmane uigure, în fabrici care produc piese şi componente pentru mai multe companii importante. Oamenii trudesc sub strictă supraveghere şi sunt supuşi unor programe forţate de reeducare şi muncă. “Uigurii lucrează în fabrici care se află în lanțurile de aprovizionare a cel puțin 83 de mărci de renume la nivel mondial în sectoarele tehnologiei, îmbrăcămintei și automobilelor”, a spus think tank-ul australian. “Companiile ar trebui să afle imediat dacă aceste fabrici sunt expuse la orice formă de muncă forţată. Acest lucru nu trebuie făcut şi prin aducerea în China a  unor observatori externi independenţi pentru a efectua un audit complet asupra procesului de producţie”, a declarat James Leibold, unul dintre autorii raportului și expert în istoria și societatea chineză la Universitatea La Trobe din Australia. Națiunile Unite estimează că peste un milion de uiguri musulmani au fost reținuți în lagărele din Xinjiang. Într-o primă reacţie, Apple a precizat că este „dedicat să asigure că toată lumea din lanțul nostru de aprovizionare este tratată cu demnitatea și respectul pe care îl merită”, în timp ce VW spune că niciuna din fabricile listate nu este în prezent furnitor discret, menţionând că „respectă minoritățile, reprezentarea angajaților și standardele sociale și de muncă”. Nike a declarat pentru Washington Post că este „angajată să respecte standardele internaționale de muncă la nivel mondial” și că furnizorii săi au „strict interzis să folosească orice tip de închisoare şi muncă forțată”.

În lista completă a companiilor incriminate sunt numite şi Abercrombie & Fitch, Acer, Adidas, Alstom, Amazon, Apple, ASUS, BAIC Motor, Bombardier, Bosch, BYD, Calvin Klein, Candy, Carter’s, Cerruti 1881, Changan Automobile, Cisco, CRRC, Dell, Electrolux, Fila, Gap, Geely Auto, General Electric, General Motors, Google, H&M, Haier, Hart Schaffner Marx, Hisense, Hitachi, HP, HTC, Huawei, Panasonic, Polo Ralph Lauren, Puma sau Roewe .

author avatar
Andrei Coman
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger