AcasăNewsMadalina Manole, studiu de caz pe tema sinuciderilor

Madalina Manole, studiu de caz pe tema sinuciderilor

Specialistii in Drept Penal sunt inca interesati de cazul artistei Madalina Manole despre care anchetatorii au stabilit ca s-ar fi sinucis, desi acesta discutie a provocat si provoaca, multe controverse. Intr-o lucrare stiintifica, profesorul Neculai Zamfirescu sustine ca procurorii care au lucrat la caz nu au luat in considerare toate elementele pentru a stabili daca Madalina Manole s-a sinucis sau a fost omorata. Astfel ca  dosarul mortii artistei a devenit studiu de caz in facultatile de Drept.

Profesorul arata, in cursul sau, ca in cazul Madalina Manole nu a existat decat aparenta convingerii organelor judiciare, intrucat din cercetarea la fata locului regasim ideea sinuciderii, idee care, odata adusa in mintea echipei de cercetare, a sugerat o alta idee. Mai precis, ideea cazului deja rezolvat.

Un caz de scoala

”Ascunzisurile adevarului in actiune sunt limpezite de constiinta investigatiei criminale”, isi incepe profesorul Ionel Tanoviceanu cursurile pe care le preda studentilor care vor deveni juristi, procurori sau judecatori. Continuand munca de cercetare la fata locului cu toate mijloacele de cercetare care acum s-au modificat radical faza de lucru la fata locului este esentiala sustine si Neculai Zamfirescu, profesor universitar care s-a aplecat, in detaliu asupra cazului mortii Madalinei Manole. Acesta arata ca trebuia facuta o cercetare mult mai minutioasa la fata locului unde a fost descoperit trupul artistei si ca datele prelevate trebuiau comparate si ar fi trebuit sa fie consultati si alti specialisti pentru aflarea adevarului, concret. ”Va trebui sa fie in masura a-si exercita influenta prestigiului profesional alaturi de alti specialisti, pentru ca impreuna cu acestia sa realizeze punerea in acord a datelor investigative”. ”Cazul Madalina Manole este si va ramane un caz de scoala, intrucat, din perspectiva noastra, desi organele judiciare au enuntat o teza valida –gestul suicidal–  acest enunt a fost spontan, spunem noi, instinctiv, derivat dintr-o sugestie mai degraba decat din gandire, astfel ca, desi teza este valida, nu contine tot ceea ce trebuie, nu a fost investita cu forta ultimului cuvant si, in consecinta, nu convinge. Atunci cand exista numai probe indirecte, acestea trebuiesc manuite cu multa circumspectie si pricepere profesionala, incat concluzia desprinsa sa aiba putere de certitudine, iar legatura si armonia in lantul indiciilor sa excluda posibilitatea fundamentarii altei versiuni. Pentru a convinge trebuie sa fii convins, insa in cazul Madalina Manole nu a existat decat aparenta convingerii organelor judiciare, spunem aceasta, intrucat inca din debutul elementelor de fapt consemnate in procesul verbal de cercetare la fata locului regasim ideea sinuciderii, idee care, odata adusa in mintea echipei de cercetare, a sugerat o alta idee. Mai precis, ideea cazului deja rezolvat. Mesajul tip sms atribuit Madalinei Manole a devenit premisa din care s-a dedus concluzia investigativa, cu sensul de “dupa ce a scris mesajul a ingerat cantitatea de 300 de grame Furadan”. Deci punctul de plecare al concluziei nu este rezultatul cercetarilor tehnice si tactice”, concluzioneaza profesorul Neculai Zamfirescu.

author avatar
Ramona Feraru
944 afisari

1 COMENTARIU

  1. Studiu de caz in care un agent FBI ar fi spus ca biata femeie a fost ucisa. Nu garantez stirea ca reala am auzit eu undeva la tv ?.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger