AcasăNewsMacron vrea sa fie Merkel II

Macron vrea sa fie Merkel II

Macron denunta ”autoritarismul” unor state UE si reaparitia unei noi forme de razboi civil european, pe fondul nationalismului

Presedintele Frantei s-a exprimat, ieri, in fata Parlamentului european de la Strasbourg, prima data dupa ascensiunea sa la Elysee, in mai 2017, un presedinte care nu si-a ascuns niciodata dorinta de a fi noua locomotiva a politicii UE.

Macron denunta autoritarismul unor state UE si reaparitia unei noi forme de razboi civil european pe fondul nationalismului

Emmanuel Macron nu a lasat deoparte nici un subiect legat de dorinta sa de a ”recladi” Europa. Intai, a propus un program european de finantare a colectivitatilor locale care gazduiesc si integreaza refugiati. Invocand obtinerea de ”rezultate tangibile”, Macron a estimat ca trebuie ”declocata” dezbaterea pe controversatul Regulament Dublin  potrivit caruia statul in care un solicitant de azil a sosit pentru prima data este raspunzator pentru solutionarea cererii de azil a acestuia. Statele UE si-au acordat termen pana in iunie pentru o reforma a Regulamentului. In 2015, UE a adoptat, in ciuda lipsei unui consens, un plan de relocare a refugiatilor sositi in Italia si Grecia, incluzand cote obligatorii relocare pe care mai mule tari, in frunte cu Ungaria si Polonia, au refuzat sa le aplice.

Suveranitate reinventata a Europei

Macron a cerut apoi ”apararea ferma” a unei ”suveranitati reinventate” a continentului, in fata tentatiilor ”autoritare” a unor tari UE. ”Nu vreau sa fac parte dintr-o generatie de somnanbuli, ci dintr-o generatie care a decis sa apere ferm democratia. Nu voi ceda niciunei fascinatii pentru regimurile autoritare”. Presedintele francez a facut un tablou sumbru al situatiei europene, pe fondul cresterii populismului si sentimentului antieuropean din mai multe tari membre. ”O forma de razboi civil european reapare” si ”egoismele noastre nationale par uneori mai importante decat ceea ce ne uneste in fata lumii”. ”In fata autoritarismului, raspunsul nu este democratia autoritara, ci autoritatea democratiei”, a declarat Macron. Ambitia europeana a presedintelui Republicii a fost pana in prezent franata de lunga criza politica din Germania si recentele rezultate ale alegerilor din Italia si Ungaria, soldate cu victoria euroscepticilor. ”Trebuie ascultata nemultumirea popoarelor Europei, nu de demagogie au ele nevoie, ci de un proiect”, a precizat Macron.

Franta va plusa la bugetul european

Franta este ”pregatita sa-si majoreze contributia”  la bugetul european in cadrul viitorului buget plurianual al Uniunii Europene (UE) pentru perioada care se va deschide in 2021, a mai anuntat presedintele Macron. ”Acest buget, pe care il vom discuta, trebuie sa exprime un proiect politic de coerenta, de eficacitate si convergenta”. ”Insa pentru aceasta, trebuie luata in calcul o refondare a bugetului propriu-zis”, a adaugat el, pledand in special pentru ca UE ”sa-si creeze noi resurse proprii (…) in digital, ca si in anumite resurse energetice”. El a apreciat de asemenea ca ar trebui suprimate ”reducerile care nu vor putea supravietui Brexit-ului”  si finantata ”in mod demn actiunea europeana in materie de aparare si de imigratie”.

Gaura de miliarde a  Brexitului

Tarile UE sunt pe cale sa pregateasca bugetul plurianual al UE pentru perioada ce se deschide dupa Brexit si cea de tranzitie urmare a retragerii Regatului Unit. Aceasta plecare britanica le creeaza probleme celor 27 de tari membre ale UE, lasand ”o gaura” in finantele europene evaluata de Comisia Europeana la 12-15 miliarde de euro. Pierdere care survine intr-un moment in care UE trebuie sa finanteze noi politici mai ales in domeniile migratiei si apararii. Comisia Europeana  propune statelor membre un cocktail de economii de facut si noi resurse de gasit. Ea le cere, de asemenea, sa accepte o majorare a contributiilor lor la bugetul european, care reprezinta in jur de 1.000 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.Maine, Macron este asteptat la Berlin, pentru o intalnire cu Angela Merkel pe tema zonei euro.

author avatar
Tudor Borcea
447 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger