AcasăNewsMacron, un fel de Soros al Europei

Macron, un fel de Soros al Europei

Patetic, dar cu ochii pe europarlamentare, precum sforarul de pe Wall Street

Controversatul magnat indemna UE sa se „trezeasca” pentru ca altfel, atacata de „fortele anti-europene” , va avea soarta Uniunii Sovietice, iar urmatorul punct de cotitura vor fi alegerile parlamentare europene din mai. Acum si in acelasi registru, dar cu mult mai multa priza la public, presedintele francez Emmanuel Macron da startul campaniei, cu  o scrisoare  „Pentru o Renastere europeana” in 22 de limbi, inclusiv romana. O poliloghie  maiastra si usor exaltata, dar care nu raspunde ingrijorarilor si vulnerabilitatilor Europei.

Patetic dar cu ochii pe europarlamentare precum sforarul de pe Wall Street

”Cetateni ai Europei, imi permit astazi sa ma adresez direct voua, nu doar in numele istoriei si al valorilor care ne unesc, ci si pentru ca este urgent. Peste doar cateva saptamani vor avea loc alegerile europene, decisive pentru continentul nostru. Nicicand dupa cel de-al doilea razboi mondial nu a fost mai necesara Europa si, cu toate acestea, nicicand nu a fost Europa atat de mult in pericol”(…)  ”Nu avem dreptul sa fim somnambulii dintr-o Europa vlaguita”, isi incepe pledoaria Macron si propune, printre altele, un Consiliu de securitate europeana care sa includa Marea Britanie, „pentru pregatirea deciziilor noastre colective”, preferinta europeana in achizitiile din industriile strategice, revizuirea Acordului Schengen sau interzicerea finantarii din strainatate a partidelor politice. Nu este uitata nici “capcana” Brexit, criza migratiei, protectia sociala, securitatea cibernetica etc. Stralucit condeier liderul de la Elysee, numai ca temele din scrisoarea-platforma au in spate populism si riscuri pe masura.

Tezele din martie

Macron vorbeste despre pericolul „replierii nationaliste”, dar o tranteste cu respectivul Consiliu de securitate, o forma insidioasa de a pregati un NATO ceva mai european, de fapt o continuare a pledoariei din noiembrie pentru formarea unei “veritabile armate europene”. Isi permite UE sa renunte la umbrela aliantei cand nu isi poate rezolva problemele si dezbinarile politice si economice ? Macron propune cresterea cheltuielilor militare, dar se vede treaba fara armament american – asta-i reforma spatiului comunitar poate pentru Occident. O Europa cu doua viteze si pe plan militar, de ce nu, si asa nucleul tarilor dezvoltate UE  nu se amesteca cu esticii necompetitivi, dar aducatori de profituri pe care tot companiile lor le externeaza intr-o veselie – pasionant discurs atunci. Ceata totala si despre propunerea  unei “Agentii europeane de protectie a democratiilor”, aici Marcon intra pe teritoriul Fundatiei lui George Soros care a tras sforile in Europa de Est din 1993, dar poate fi grefata si prin Occident sub forma unei conventii cetatenesti. Superpopulism, inca odata si in problema migratiei, presedintele francez  nu da nicio solutie concreta, se pare ca scandalurile repetate cu Italia pe acesta tema i-au epuizat inspiratia, dar da frumos la public sa vorbesti  despre „frontiera care  inseamna libertate si securitate”. Retoric si in in privinta divortului Marii Britanii de UE,  Macron se intreaba „Cine a spus britanicilor adevarul despre viitorul lor post-Brexit? Cine le-a vorbit despre pierderea accesului la piata europeana? “, desi mult mai eficient ar putea s-o intrebe pe Theresa May de ce nu reuseste sa injghebe un acord cu Europa.  In fine, alte idei enuntate sunt introducerea unui venit minim european, negociat anual, infiintarea unei banci pentru clima si a unei forte sanitare pentru protectia alimentelor. Sunt frumoase tezele lui Macron  despre progres, protectie si unitate europeana, dar taman in propria tara nu poate sa le struneasca, aici are mari batai de cap cu scaderea popularitatii,  este in continuare vazut ca un presedinte al bogatilor”,   protestele Vestelor Galbene, grevele companiilor publice etc – dar tot el se intreaba “unde este Europa ?” Europei i-a dat scrisoarea asa ca poate sa inceapa linistita campania electorala.

author avatar
Andrei Coman
231 afisari

3 COMENTARII

  1. ~DEZBATERE~
    Pai Renasterea cum a aparut Renasterea in Italia secolului 14 si a tinut 300 de ani, Emanuel? Cand toata spuma artistilor romani, florentini si venetieni au preluat toate motivele culturii antice grecesti si multitudinea motivelor biblice.Deci cultura si religie. Deci pe ce se bazeaza UE la adevar? Pe 5 stalpi de temelie la care daca sapi sau pui foc nu mai renasti…
    1-Educatia greaca
    2-Religia crestina
    3-Justitie romana
    4-Identitate nationala- nationalism-aceea de a fi francez, roman, german, englez,italian, etc
    5-Familia crestina traditionala
    ––
    1 si 2 sunt compromise
    3 e degradat
    4 se lucra la distrugere
    5 e dinamitata deja?
    Deci nu poti sa ai o Ue ca turnul din Pisa?ce sta pe un pilon jumate.

    P. S.
    Acest mesaj e doar pt Emanuel . Ai aci mistria si cimentul unui fundament bazat pe adevar si consitenta. Poti Renaste UE. Succes. ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger