AcasăNewsMacron: „Suntem la un pas de razboi!”

Macron: „Suntem la un pas de razboi!”

President Trump and French President Emmanuel Macron spoke inside the Élysée Palace in Paris on Saturday. Trump is joining other world leaders to mark the end of World War I a century a

Vedem conflicte peste tot, unele militare, altele politice sau sociale, insa tragem cu totii nadejde ca o noua conflagratie mondiala nu va avea loc. Si, totusi… Pentru unii lideri razboiul este iminent, ei vorbesc despre arme si foc, trag semnale de alarma si alimenteaza tensiunile interetnice prin masurile luate. Emmanuel Macron este presedintele Frantei, iar ultima sa declaratie – „Haosul este aici, suntem la un pas de razboi!” – ar putea fi pusa si pe seama lipsei de experienta, desi, la acest nivel, cuvintele rostite transmit un mesaj clar.

Organizatia Internationala a Muncii nu are vreo legatura cu strategiile militare, nu se implica in geopolitica. Din contra, militeaza pentru pace, intelegere si incluziune sociala. Asta nu l-a impiedicat, insa, pe Macron, sa le vorbeasca invitatilor, de la tribuna, despre pericolul izbucnirii celui de-Al Treilea Razboi Mondial, la un summit organizat cu ocazia aniversarii centenarului OIM!

In opinia liderului de la Elysee, omenirea trece printr-o criza profunda, iar semnele unei insanatosiri nu se vad. Iata de ce, zice Macron, este binevenit apelul sau la un efort global comun. „Cred ca haosul este aici si mai cred ca este responsabilitatea generatiei noastre sa nu asteptam un nou razboi, ci sa analizam lumea asa cum e ea. Astazi suntem la un pas de razboi, daca nu avem grija. Si acel razboi este prezent in democratiile noastre – este criza profunda prin care trecem. Putem sa alegem sa fim somnambuli”.

Un presedinte bolnav de imagine

Scapat din ghearele bunicutei Brigitte, cuconasul „Emma” nu rateaza nicio ocazie sa isi faca imagine, are o sete de publicitate nemaintalnita. La centenarul OIM, Macron a vorbit mai mult ca orice alt lider – timp de 44 de minute, a arestat microfonul, desi in sala asteptau sa ia cuvantul si Angela Merkel (cancelarul Germaniei) si Dmitri Medvedev (primul-ministru al Rusiei).

Ce le-a mai spus presedintele Frantei invitatilor reuniti la Geneva? Ca „trebuie sa ne luam angajamente serioase daca dorim cu adevarat progres. Altfel, nu avem nicio sansa sa oprim inegalitatea, tehnologia necontrolata si schimbarile climatice”. Pentru ultimele doua categorii, Macron are si solutii – persoanele amenintate de schimbarile tehnologice si climatice trebuie sa primeasca compensatii. Iar oamenii vulnerabili merita o protectie sociala universala!

Evident, in discursul sau si-a facut loc si un mic atac la adresa lui Donald Trump, acuzat ca promoveaza o politica „izolationista”: „Votantii spun «democratia nu ne protejeaza de capitalismul care a luat-o razna, asa ca hai sa inchidem granitele, sa construim ziduri si sa iesim din multilateralism». Este gresit!”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.453 afisari

2 COMENTARII

  1. Lol… Emanuel a impartit smetiile. O palma a dat la rusi si a impartit o palma si la americani sa fie frateste…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger