AcasăNewsMacron si-a dat foc cu propria benzina

Macron si-a dat foc cu propria benzina

Potrivit barometrului lunar Ifop, cota de popularitate a presedintelui Frantei este pe faras. Doar 25% din francezi se declara multumiti de prestatia lui Emmanuel Macron. Protestele nationale ale ”vestelor galbene” au fost cireasa de pe tort.

Seful statului si a mai tras un glont in picior anuntand noi scumpiri la carburanti Aviz amatorilor

Dupa o acalmie in octombrie (cota de popularitate fiind stabila cu un procent de 29% de opinii favorabile), Macron a pierdut patru puncte luna aceasta. De la inceputul anului, seful statului si-a pierdut constant capitalul de incredere, in ianuarie fiind de 50%. Sperand intr-o relansare luna aceasta, cu o strategie in care s-au amestecat comemorarile centenarului Armistitiului si contactele direct cu francezii, Emmanuel Macron a esuat. Scorurile inregistrate de Macron in ultimele luni il apropie de recordurile de impopularitate ale fostului presedinte Francois Hollande. La randul sau, premierul  Edouard Philippe a pierdut sapte puncte din capitalul de incredere acordat de francezi (34%), dupa ce a anuntat saptamana trecuta mai multe masuri destinate compensarii cresterii preturilor de carburanti care au generat ample miscari de protest la nivel national sub egida ”vestelor galbene”.

Demisia, Emmanuel !

Ieri, ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, a facut un prim bilant al protestelor ”vestelor galbene”. Cel puţin 400 de persoane au fost ranite, dupa ce mii de persoane au protestat o zi şi o noapte in Franţa dupa ce preşedintele  Emmanuel Macron a introdus taxe mai mari de combustibil, a declarat ieri Castaner. Potrivit acestuia, 282.000 de manifestanti s-au mobillizat pentru protest in peste 2000 de locatii. Fortele de ordine au retinut 282 de persoane iar 157 de persoane au fost plasate in arest. Aproximativ 3.500 de persoane au ramas mobilizate in noaptea de sambata spre duminica, ”in 87 de locuri”.La Paris, „Vestele galbene” au blocat bulevardul Champs-Élysées, Piaţa Concorde şi alte puncte simbolice ale capitalei franceze, iar grupuri totalizand cateva sute de persoane incercau cu puţin timp in urma sa se apropie de Palatul Élysées, reşedinţa prezidenţiala, scandand slogane cum ar fi „Macron, demisia!”. Sambata, o manifestanta si-a pierdut viata in urma unui accident rutier, la la barajul de la Pont-de-Beauvoisin (Savoia). ”Acest accident tragic este ilustrarea riscurilor pe care implica organizarea de manifestaţii nedeclarate pe caile publice”, a comentat ministerul de Interne, avertizand ca ”nici un blocaj nu va fi tolerat”. ”Cei care pretind ca organizeaza şi care, in realitate, vor sa dezorganizeze ţara nu vor sa respecte democraţia, trebuie sa-şi asume responsabilitatea”, a declarat Castaner. Fortele de ordine au folosit gaze lacrimogene incercand sa disperseze multimea care blocase centrul Parisului. Curios ca de la Bruxelles nu s-a auzit vreo critica despre ”brutalitatea fortelor de ordine”, cum au fost cele lansate asupra Romaniei, la protestele din Bucuresti din 10 august.

author avatar
Tudor Borcea
146 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger