AcasăNewsMacron scoate Franţa în stradă

Macron scoate Franţa în stradă

După ce şi-a jucat rolul de „enfant terrible” al NATO, Emmanuel Macron se va întoarce acasă, unde îl aşteaptă cea mai mare grevă din preşedinţia sa.

Este vorba de un protest general faţă de reforma pensiilor, o mişcare care ar urma să dureze mai multe zile, paralizând Franţa. S-au mobilizat angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi „vestele galbene”. Potrivit Ministerului de Interne, un număr de 245 de manifestaţii şi mitinguri urmează să aibă loc pe întreg teritoriul ţării. La Paris deja s-au înregistrat confruntări, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor. Greva ar urma să afecteze în special serviciile de transport în regiunea capitalei, în contextul în care 11 din cele 14 linii de metrou vor fi închise, precum şi traficul feroviar, compania de căi ferate SNCF intenţionând să anuleze 90% din trenurile de mare viteză şi circa 80% din trenurile regionale. 

Air France a anulat deja 30% din zborurile interne şi 15% din zborurile pe distanţe medii. La rândul său, compania EasyJet a anunţat anularea a 233 de zboruri interne şi pe distanţe medii, dintre care 70 din sau spre Marea Britanie.În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de 55%, care va creşte până la 78% în cazul şcolilor din zona Parisului.  Turnul Eiffel şi muzeul d’Orsay au fost închise, în timp ce Palatul Versailles, aflat în apropiere de Paris, recomandă potenţialilor vizitatori „amânarea vizitelor”, deoarece deschiderea domeniului va fi perturbată de grevă. De la pensii la…trotinete electrice -grupul activist Extinction Rebellion (XR) a dezafectat 3600, considerate “spărgătoare de grevă”, un mod de a-şi arăta susţinerea faţă de manifestaţiile de protest.  Reforma sistemului de pensii, una din măsurile importante ale preşedintelui Emmanuel Macron, vizează unificarea celor 42 de regimuri actuale de pensionare (pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale, pensii complementare etc.) într-un sistem universal pe bază de puncte. Mobilizarea împotriva acestui proiect „se anunţă a fi una puternică şi durabilă”, a avertizat sindicatul CGT, care a făcut un apel la grevă împreună cu Force ouvriere dar şi cu alte organizaţii sindicale. Cu toate acestea, CFDT, cel mai mare sindicat francez, nu intenţionează să se alăture mişcărilor de protest chiar dacă a făcut un apel pentru un sistem de pensionare universal, mai clar şi mai corect. Guvernul de la Paris este hotărât să reziste la presiuni, „Nu voi renunţa”, a avertizat Emmanuel Macron, în timp ce premierul Edouard Philippe se declară „mai hotărât ca niciodată”.

author avatar
Andrei Coman
486 afisari

2 COMENTARII

  1. Maicasta cu pensii soeciale tre reglementat la nivel de Ue. O gasca de smecheri vad ca numa la noi isi fauresc paradisuri pe seama uzurii pulimii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger