AcasăNewsMacron reformeaza Europa din Romania

Macron reformeaza Europa din Romania

Interactiunea directa cu Emmanuel Macron, in timpul vizitei facute ieri in Romania, a demonstrat ca noul presedinte francez este un lider adevarat. Unul care nu apeleaza la o diplomatie ”de lemn” care nu spune nimic, ci isi exprima clar si direct opiniile.

La finalul intalnirii, amandoi presedintii, Klaus Iohannis si Emmanuel Macron, au salutat aprofundarea parteneriatelor dintre cele doua tari si s-au declarat interesati de consolidarea si redefinirea ”proiectului european”. Cei doi presedinti au semnat de altfel o declaratie comuna de intentie privind cooperarea romano-franceza pe subiecte europene de interes comun. In plus, oaspetele a salutat semnarea, in prezenta sa, atrei acorduri cadru de cooperare si comerciale bilaterale.

Primul lider european care recunoaste ca Schengen merge prost

In ceea ce-l priveste,  Macron a subliniat ca telul sau este ca Europa ”sa mearga inainte” iar asta se poate doar daca sa vor corecta multele nereguli existente. Surprinzator de onest in comparatie cu restul liderilor UE, Emmanuel Macron a recunoscut deschis ca lucrurile merg prost in sfanta sfintelor UE, Spatiul Schengen, motiv pentru care doreste demararea rapida a unei ”reforme a regulilor comune in acest domeniu”. Nu o reforma generica, ci una care, in opinia presedintelui francez, trebuie sa clarifice regulile, sa duca la un control mai bun al frontierelor, sa reglementeze azilul si primirea populatiilor exterioare in spatiul Schengen. In context, Macron a recunoscut nedreptatea facuta Romaniei, care este tinuta la poarta Schengen chiar daca indeplineste de ani de zile conditiile de intrare: ”Cred ca istoria ne arata ca chiar si cu Romania si Bulgaria in afara Spatiului Schengen migrantii tot au intrat in Uniunea Europeana. (…) Singura mea rezerva este ca acest Spatiu Schengen functioneaza prost astazi, iar aceasta reforma trebuie facuta, iar intr-un Spatiu Schengen intarit Romania sa poata intra”. Interesant este si ca, vorbind despre piedicile ridicate in calea aderarii Romaniei la Schengen, Macron a tinut sa precizeze ca Francois Hollande e istorie ca el  nu poate sa vorbeasca in numele predecesorilor sai, dar in ceea ce-l priveste va sprijini aderarea Romaniei la Spatiul Schengen reformat. Declaratie prin care Macron a subliniat fara doar si poate cine tine haturile Frantei, implicit cine este autorizat sa vorbeasca despre reforma Europei.

Solutia pentru transportatori: Sa creasca salariile si in Romania!

Luat la intrebari pe tema revizuirii directivei pentru detasarea lucratorilor (viu criticata de transportatorii romani din cauza ca inaspreste conditiile de acces pe piata europena a muncitorilor detasati– n.r.), Macron a explicat ca noile reguli nu interzic transportatorilor deplasarea, ci are ca scop eliminarea actualului sistem care permite angajarea lucratorilor cu preturile din tara de origine, un sistem despre care presedintele francez spune ca ”nu reprezinta spiritul Uniunii Europene”. Ca sa fie clar inteles, Macron a dat un raspuns surprinzator atunci cand a fost intrebat daca ia in calcul un ”Frexit” in cazul in care nu va reusi sa impuna la nivelul UE modificarea directivei: ”Intrebarea e ce va doriti in Romania: doriti ca salariile din Romania sa ramana intotdeauna la o treime ale celor din Franta sau o Romanie in care tranzitia sa se faca natural, care sa se integreze pe deplin”. Altfel spus, Romania sa-si creasca nivelul de trai si salariile daca vrea sa rezolve cu adevarat problemele muncitorilor romani.

Iohannis sa ia exemplul lui Macron si sa iasa la produs

Brigitte Macron si Carmen Iohannis au facut senzatie prin tinutele alese. Prima Doamna a Frantei a optat pentru o rochie neagra cu insertii din piele si o jacheta cu fermoar, iar Prima Doamna a Romaniei si-a facut aparitia intr-o rochie alba

Pentru ca tot am ajuns la nivelul de trai si salariile romanilor, avem o sugestie pentru presedintele Klaus Iohannis: sa-si incarce avionul cu oameni de afaceri romani si sa bata la usile altor state unde, pe modelul Macron si Trump, sa vanda si el ceva fabricat de noi si sa deschida drum investitorilor nostri. Asta fac toate statele mari iar Romania este una dintre pietele lor de desfacere. Un exemplu bun trebuie imitat, mai ales cand reusita ar aduce prosperitate Romaniei.

Romania cumpara rachete si elicopere de la francezi

Acordurile s-au semnat ieri, in prezenta presedintilor Frantei si Romaniei. Intelegerile prevad si extinderea contractului de exclusivitate de la 5 la 15 ani intre Airbus Helicopters si IAR Ghimbav. Memorandumul semnat cu compania MBDA prevede achizitionarea de rachete cu raza scurta si foarte scurta de actiune, folosite in lupta antiaeriana. In plus, Airbus Helicopters si IAR Brasov au decis sa-si extinda cooperarea exclusiva in ceea ce priveste elicopterul multirol H215M, acordul dintre cele doua companii fiind extins de la 5 ani la 15 ani.

author avatar
Simona Badulescu
1.030 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger