AcasăNewsMacron, pus la zid: Lovitura de stat sociala

Macron, pus la zid: Lovitura de stat sociala

  •  Polonia refuza sa renegocieze directiva UE privind angajatii detasati
     
  • Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extrema-stanga Franta Nesupusa, a cerut organizarea unor proteste masive in septembrie fata de „lovitura de stat sociala” data de presedintele Emmanuel Macron, declarandu-se „socat” ca acesta a mers in Romania pentru a “da lectii poporului francez”

Emmanuel Macron, presedintele Frantei, si-a atras critici dure din partea Poloniei si a adversarilor politici de la Paris, dupa vizita efectuata in Europa de Est, inclusiv in Romania, unde a abordat problema angajatilor detasati, un subiect de disputa intre tarile vest si est-europene.

In turul vizitelor est-europene, Macron spera sa convinga suficiente tari, in principal din Europa Centrala si de Est, sa sustina modificarea reglementarilor europene privind angajatii detasati. O directiva UE din 1996 permite unei companii dintr-un stat al Uniunii Europene sa detaseze temporar angajati intr-o alta tara, cotizatiile sociale fiind achitate in tara de origine. La nivel practic, un angajat detasat este platit cu salariul minim din tara in care este trimis sa lucreze, dar contributiile sale sociale sunt achitate in tara de origine.

In Franta, sunt aproape 300.000 de angajati detasati, dintre care peste 30.000 romani

Intr-o propunere de revizuire a acestei directive, adoptata in martie 2016, Comisia Europeana aprecia ca reglementarea „adoptata in urma cu 20 de ani nu mai permite asigurarea respectarii conditiilor care sa garanteze egalitate de tratament companiilor si respect pentru angajati, data fiind actuala situatie economica si sociala din statele membre”. Comisia Europeana a constatat „existenta unor decalaje salariale importante”, care afecteaza „competitia intre companii si buna functionare a pietei unice”. Rezultatul este ca salariatii detasati in Occident din tari est-europene genereaza pentru angajatori costuri mult mai mici, fiind preferati de companii, de aici aparand acuzatii de dumping social. Ca reactie la propunerea Comisiei Europene, Romania, Bulgaria, Cehia, Croatia, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia si Slovacia au denuntat incalcarea principiului subsidiaritatii. In schimb, Spania, Franta, Italia, Portugalia si Marea Britanie au salutat initiativa Comisiei Europene. Aproape 300.000 de angajati detasati sunt activi in Franta, dintre care peste 30.000 sunt romani.

Manevrele companiilor franceze

Peste 286.000 de angajati detasati lucreaza pe teritoriul Frantei, cei mai multi fiind din Polonia, Spania si Portugalia, arata cele mai recente date oficiale, de la sfarsitul anului 2015, oferite de Directia Generala a Muncii din Franta. Majoritatea lucreaza in sectorul constructiilor si in industrie. Surpriza este ca unele companii franceze au angajat cu statut de salariat detasat chiar cetateni francezi, incadrati in companii din Europa de Est si „detasati” in Franta. Potrivit datelor oficiale, aproape 6% dintre angajatii detasati activi in Franta sunt cetateni francezi. Cei mai multi angajati detasati activi in Franta sunt polonezi (46.816), urmati de portughezi (44.456) si spanioli (35.231). nDe la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in anul 2007, numarul salariatilor romani detasati in Franta a crescut de la 2.600 la 30.594 (potrivit datelor pe 2015). Pe de alta parte, aproximativ 140.000 de cetateni francezi lucreaza ca angajati detasati in alte state ale Uniunii Europene.

author avatar
Nicole Ionescu
667 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger