AcasăNewsMacron, pisoiul din fata tigrului asiatic

Macron, pisoiul din fata tigrului asiatic

In timp ce Prima Doamna a Frantei a facut parada modei prin Beijing, Macron nu a vrut sa-l supere pe Xi Jinping cu fleacuri gen drepturile omului. Mai bune sunt contractele de miliarde de euro.

Dupa Brexit, Franta se si vede noul lider al Europei, mai ales presedintele ei, Emmanuel Macron care si-a incheiat tantosa vizita in China, sub privirea ironica a vulpoiului Xi Jinping, ratand o mare ocazie sa taca.

In timp ce Prima Doamna a Frantei a facut parada modei prin Beijing Macron nu a vrut sa l supere pe Xi Jinping cu fleacuri gen drepturile omului Mai bune sunt contractele de miliarde de euro

Democratul, ecologistul anti Trump si cavalerul drepturilor omului Emmanuel Macron a dovedit ca nu se deosebeste cu nimic de alti lideri ai tarilor puternice, atunci cand e vorba sa ia taurul de coarne. In China, raiul corporatiilor occidentale si cea mai dorita piata, a lua taurul de coarne inseamna a intreba despre principala hiba a partidului comunist chinez: respectarea drepturilor omului. Si ce face micul Napoleon? Nu vrea sa ”dea lectii ” Chinei la acest capitol pentru ca ar fi ”total ineficace”, a declarat Macron, alaturi de unchiul Xi Jinping. ”Ma pot distra sa dau lectii Chinei vorbind cu presa franceza. Asta s-a mai facut, fara rezultat. „Exista diferente intre noi care sunt legate de istoria noastra, de filosofiile noastre profunde, de natura societatilor noastre”, a explicat presedintele francez marti seara in cursul unei declaratii comune alaturi de omologul sau chinez. Chestiunea drepturilor omului va fi abordata de Emmanuel Macron in discutii private, a dat anterior asigurari palatul Elysee. Presedintele francez a refuzat sa vorbeasca public despre acest subiect. „Este absolut ineficient. Cred in diplomatia respectului reciproc, trebuie sa lucram pe termen lung”, a subliniat el. Emmanuel Macron a confirmat, totusi, ca a abordat dosarul drepturilor omului in cursul vizitei sale.

Președintele Franței mai are mult până să o rupă pe chinezește

„Am evocat aceste preocupari cu presedintele Xi Jinping. Stie ca ele exista in Europa, in special in privinta libertatilor si drepturilor universale. Stiu ca pentru el este un subiect important”, a mai spus seful statului francez alaturi de omologul sau. „Sunt discutii, nu in fata jurnalistilor, nu deschis, ci in privat, care pot fi utile si da rezultate. Eu le favorizez pe acestea”, a dat el asigurari in fata presei. Asociatia pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) i-a solicitat lui Emmanuel Macron sa ii ceara „public” presedintelui Xi Jinping evolutii in acest dosar. HRW a evocat in special cazul lui Liu Xia, vaduva laureatului Premiului Nobel pentru Pace Liu Xiaobo, in arest la domiciliu fara sa fie pusa vreodata oficial sub acuzare.

Banii vorbesc

Asa ca micul Napoleon a trecut la afaceri, ca-s mai bune decat toate. Adica la o megacomanda din partea Chinei pentru 184 de avioane Airbus A320 pentru 13 companii aeriene. Livrarile vor fi facute in 2019-2020, a anuntat ieri Elysee. Aceasta comanda, care nu a mai fost anuntata, vizeaza mai ales modele Neo. Este vorba de un grup de comenzi noi, a subliniat presedintia franceza. Valoarea totala a comenzii nu a fost precizata, insa aceasta vanzare ar reprezenta la pret de catalog un total de circa 18 miliarde de dolari. ”Presedintele Xi mi-a confirmat (…) faptul ca Beijingul isi va pastra volumul de comenzi in anii ce urmeaza si va mentine paritatea pe piata intre Airbus si Boeing. Aceasta este linia chineza, a fost afirmata in mod clar”, si-a exprimat multumirea seful statului francez. Airbus  incheiase deja marti, la Beijing, un protocol de acord in vederea majorarii ritmului de productie de aparate A320 pentru China. China este a doua piata aeronautica mondiala, disputata aproape la egalitate intre Airbus si Boeing. Compania americana estimeaza ca aceasta tara va avea nevoie de 7.240 de avioane comerciale in urmatorii 20 de ani, de la toti constructorii. Un alt contract a fost semnat cu grupul energetic Areva pentru o uzina de tratare a deseurilor nucleare, in valoare de 10 miliarde de euro, un pret redus la ”presiunea” partii chineze, a anuntat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire.

 

author avatar
Tudor Borcea
376 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger