AcasăNewsMacron nu va depune juramantul de investitura

Macron nu va depune juramantul de investitura

Duminica, Emmanuel Macron devine oficial presedintele Frantei. El  va sosi la ora 10 la palatul Elysee unde va fi preluat de Francois Hollande pentru a fi investit oficial in functie de presedinte al Republicii franceze. Cum se va desfasura ceremonialul.

Cei doi vor trece in revista un detasament al Garzii republicane, apoi Macron va intra intr-un salon al palatului Elysee, unde va fi primit de Hollande, ceremonie in cadrul careia Macron va prelua celebrele ”coduri nucleare”. Potrivit Europe 1, noua Prima Doamna, Brigitte Macron, nu va fi alaturi de sotul ei in aceasta prima etapa a ceremoniilor. La fel si Hollande care, de altfel, nu s-a afisat niciodata in public cu sosia sa, Julie Gayet. La finalul intretinerii cu predecesorul sau, Macron il va insoti pana la masina, cu care Hollande va parasi definitiv palatul Elysee. Macron va fi asteptat apoi in sala de festivitati a palatului Elysee unde se va derula ceremonia propriu zisa de investitura. Laurent Fabius, presedintele Consiliului constitutional, va da citire rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidential iar noul presedinte va semna procesul verbal de investitura, inainte de a primi marele colan al Legiunii de Onoare. De notat ca, spre deosebire de alte tari, seful statului francez nu trebuie sa depuna juramant.

Plimbare cu decapotabila  si  21 de salve de tun

Ziua ceremoniei investirii va continua cu o serie de onoruri militare, Macron va omagia drapelul Frantei, in acordurile Marseillaisei. In Piata Invalizilor, 21 de salve de tun vor fi trase. Presedintele se va indrepta apoi catre Arcul de Triumf, pe Champs-Elysees, intr-o masina decapotabila, pentru a aduce un omagiu Soldatului necunoscut. Apropo de masina decapotabila, in 2012, imaginile la investitura lui Hollande, alaturi de o masina de protocol decapotabila, pe o ploaie torentiala, au facut inconjurul lumii. Duminica, Macron se va uita probabil la buletinul meteo, inainte de a se indrepta catre cei mai grei cinci ani din viata sa.

Luat in bascalie de Charlie Hebdo

Controversatul saptamanal satiric nu avea cum sa nu-si dedice prima pagina cuplului Macron, prezentat intr-o caricatura in care Brigitte Macron (mult mai in varsta ca Emmanuel, dupa cum se stie) apare insarcinata. Textul caricaturii: ”El va face minuni”. Daca unii au aparat libertatea de exprimare si caricatura, pentru multi ea este ”sexista si misogina”. ”Numai un barbat misogin a putut desena asa ceva de prost gust”, au reactionat internautii la caricatura lui Riss (Laurent Sourisseau), membru al redactiei Charlie Hebdo.

author avatar
Tudor Borcea
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger