AcasăNewsMacron, la curtea „Împăratului Roşu”

Macron, la curtea „Împăratului Roşu”

Xi Jinping i-a pregătit o primire călduroasă „prietenului” Emmanuel Macron, aflat la a doua vizită de stat în China. Liderul de la Beijing încearcă să-și consolideze contactele cu europenii, pe măsură ce economia țării sale încetinește – declin agravat de războiul comercial cu Statele Unite.

„Pentru prieteni, oferim mereu tot ce este mai bun, în special unui prieten care vine de departe”, a citat din Confucius Zhu Jing, un înalt oficial al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, precizând că “Xi Jinping acordă o importanță deosebită acestei vizite care este un nou pas în relația bilaterală”. Emmanuel şi  Brigitte Macron au fost aşteptaţi la Shanghai, capitala economică a Chinei. Agenda “euro-chineză” de afaceri include o vizită la Târgul de Import şi inaugurarea noului Centru Pompidou. Liderul de la Elysee se afla miercuri la Beijing pentru discuţii cu Xi Jinping şi premierul Li Keqiang, ocazie cu care vor fi semnate “patruzeci de contracte”, în special în domeniul aeronauticii și agriculturii. Şeful statului francez a venit însoţit de 50 de patroni ai unor grupuri mari grupuri –  Airbus sau L’Oréal –  dar şi ai unor start-up-uri de genul Devialet şi Deezer.În ceea ce priveşte criza din Hong Kong, Macron a promis că va face „o discuţie foarte sinceră”, dar în realitate subiectul nu va fi abordat, mai ales după ce un diplomat chinez a avertizat că fosta colonie britanică „este  problema internă a Chinei, deci este irelevant dacă este pe agenda diplomatică”. Dialogul franco-chinez este foarte important într-un moment în care lumea se confruntă cu atâtea crize succesive, în care protecționismul și unilateralitatea sunt în continuă creștere”, a anunţat Beijingul, cu trimitere directă la Statele Unite. Nu există nici o îndoială că ofensiva americană îi împinge pe chinezi să se apropie de Franța, dar și de Germania și Regatul Unit. Cu toate acestea, „europenii ar fi naivi să creadă că se pot alia cu China împotriva lui Trump”,  avertizează sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea din Hong Kong.

Radu Jacotă

 

author avatar
National
296 afisari

4 COMENTARII

  1. Cei 50 de patroni ai unor grupuri mari grupuri cunosc ca isi pot creste afacerile prin marirea segmentului de piata detinut… iar China reprezinta o oportunitate nesperata!

    Sunt fericiti sa dezvolte China pentru ca toate firmele implantate in China vand si inregistreaza profit pe care il repatriaza. Nu le face nimic in mod gratuit… Si cel mai bine o duc firmele europene din Elvetia,alte state ce nu sunt in UE, cele care nu trebuie sa se supuna normelor UE, dar care ne emit noua tuturor noi norme si cote de productie … pe care trebuie sa le respectam!

    Ma tot intreb ce se va intampla atunci cand China, India, Rusia, tarile din Africa, Europa de Est, etc. vor fi -reconstruite-, unde se vor repatria marile corporati? Poate pe LUNA, daca o populeaza pana atunci!

    In definitv nu le pasa daca … China e comunista sau capitalista, au depasit aceasta bariera ideologica, ii preocupa doar cate fabrici vor functiona la capacitate in aceste teritorii!

  2. A promis Dracnia da de cand Dracnia pune lichid de frana la Jilava probabil ca a si uitat de Romania…

  3. Xi! Poate ne faci si noua un tren de viteza sa facem Sighetul Marmatiei – Constanta in 3 ore…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger