AcasăNewsMacron, joc de glezne cu Italia

Macron, joc de glezne cu Italia

Pe post de porumbel al pacii la RAI, presedintele francez se teme de fapt de surparea aliantei cu Peninsula

Presedintele Frantei incearca sa restabileasca relatiile franco-italiene, degradate destul de serios de cateva saptamani bune, sustinand ca cele doua natiuni au interese comune. Misiune dificila, liderul de la Elysee avertizeaza asupra pericolelor nationalismului, in special pe teme legate de migratie, opus discursurilor preferate ale vicepremierilor italieni Luigi di Maio si Matteo Salvini.

Pe post de porumbel al pacii la RAI presedintele francez se teme de fapt de surparea aliantei cu Peninsula

Vizita facuta la Paris de Luigi Di Maio (lider al Miscarii 5 Stele)  pentru a se intalni cu exponentii Vestelor Galbene (considerata drept „o ingerinta inacceptabila”, Franta si-a rechemat pentru consultari ambasadorul de la Roma) este interpretata acum de Macron ca o „recenta neplacere” pe care „trebuie sa o depasim”. O indulcire a tonului diplomatic, spre deosebire de Di Maio si Salvini  care denunta in mod regulat UE pe motiv ca Franta, acauzata de colonialism in Africa,  ar fi responsabila pentru valurile de imigranti catre Europa, inclusiv Italia, tara care, guvernata de forte anti sistem, se simte decuplata de interesele tarilor puternice europene. „Frica de deschidere poate duce la inchidere”, a avertizat  Macron, desi recunoaste ca valul de  imigranti pe continentul european a provocat frica in randul populatiei si a pus pe seama acestui fenomen cresterea nationalismului. „Dar cred ca raspunsul nu este o Europa a nationalismului, nu cred ca este vorba despre gasirea unei simplificari pentru a raspunde la aceasta problema. Nicio tara europeana, Franta sau Italia, nu isi poate rezolva problemele prin opozitia fata de celelalte tari europene”, a mai spus presedintele francez intr-un interviu acordat televiziunii italiene de stat RAI. Un apel de cooperare in fata unei Italii unde partidele de extrema dreapta precum Liga lui Salvini au procente bune, dar au crescut in popularitate si pe continental european si este de asteptat sa obtina castiguri insemnate la alegerile parlamentare europene de la sfarsitul lunii mai.  Emmanuel Macron a cerut guvernului italian sa renunte la protestele  referitoare la proiectul unei legaturi feroviare de mare viteza intre orasul francez Lyon si Torino si sa permita derularea acestui proiect(TAV) in valoare de mai multe miliarde de euro. TAV a fost un subiect politic intre Miscarea 5 Stele, care s-a opus invocand cheltuieli ridicate, si Liga lui Salvini, sustinatoare a proiectului.

Spre viitorul Europei – prin Leonardo da Vinci

Franta si Italia vor marca impreuna, pe 2 mai,  implinirea a 500 de ani de la moartea renascentistului de geniu, prilej pentru Emmanuel Macron si Sergio Mattarella sa se intalneasca la Amboise (centrul Frantei) cu tinerii italieni si francezi la o discutie despre “viitorul Europei”. Numai ca si aici exista tensiuni, si Franta si Italia il revendica pe Leonardo: artistul s-a nascut si si-a petrecut aproape toata viata in Peninsula, mai putin trei ani in care a fost gazduit la castelul Clos Lucé din Amboise, la invitatia regelui Francisc I. Eforturile francezilor de a populariza acest moment au provocat iritare in Italia, mai ales dupa  intentia Muzeului Luvru din Paris(in acord cu fostul guvern social-democrat italian) de a gazdui o expozitie la scara larga, prezentand aproape toate picturile lui Leonardo da Vinci, inclusiv lucrari imprumutate de la muzee italiene. Leonardo da Vinci doar „a murit” in Franta, a reactionat subsecretarul de stat italian pentru patrimoniul cultural Lucia Borgonzoni, care s-a plans in ianuarie de acest acord.

author avatar
Andrei Coman
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger