AcasăNewsMacron îl somează pe Trump „să-şi clarifice poziţia faţă de Europa”

Macron îl somează pe Trump „să-şi clarifice poziţia faţă de Europa”

Preşedintele Franței consideră că omologul său american, Donald Trump, care şi-a înmulțit în ultima vreme atacurile la adresa UE, trebuie să-şi „clarifice poziţia” față de aceasta.

<a class=wpil keyword link href=httpswwwnationalrotagdonald trump title=Donald Trump data wpil keyword link=linked>Donald Trump<a> și Emanuel Macron președinții Statelor Unite și Franței Sursa foto Twitter

Macron s-a plâns, într-un interviu pentru The New Yorker, de „un anumit număr de ambiguităţi, mai ales în ceea ce priveşte poziţia lui Trump cu privire la Brexit şi faptul că el promovează un Brexit dur”. Președintele Statelor Unite (SUA) „trebuie să-şi clarifice poziţia faţă de Europa”, apreciază şeful statului francez.

Întrebat despre rezultatul alegerilor europarlamentare, în care partidul său, La République en Marche (LREM) s-a clasat în urma partidului de extremă dreapta Rassemblement national (RN), Macron se felicită cu privire la faptul că o coaliţie de extremă dreapta nu a obţinut totuși o majoritate în parlamentul European (PE).

„Este, în ceea ce mă priveşte, unul dintre rezultatele pozitive ale acestor alegeri, chiar dacă (partidele de extremă dreapta) au fost ajutate de influenţe străine”, subliniază el.

Întrebat dacă Donald Trump este parte a acestor „influenţe străine”, Macron a negat. „Nu-l asimilez complet pe Trump lui [Steve n.r.] Bannon”, a adăugat el, făcând referire la fostul consilier al șefului de stat american, pe care l-a acuzat în urmă cu câteva săptămâni că acţionează întru „destrămarea Europei”.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc