Defilarea de 14 iulie s-a desfăşurat sub semnul cooperării militare europene, un proiect de suflet al lui Emmanuel Macron, gazda festivităţilor, în prezenţa mai multor lideri europeni, între care şi cancelarul german Angela Merkel. N-a lipsit şi un spectacol futurist, dar şi fluierături la adresa liderului de la Elysee.

Patru mii de militari au participat la defilarea organizată duminică în centrul Parisului, la eveniment fiind prezenţi şi Jean-Claude Juncker şi vicepremierul britanic David Lidington. Cele zece state membre ale Iniţiativei Europene de Intervenţie, create în 2018 la iniţiativa lui Emmanuel Macron, au deschis marşul de pe Champs-Élysées:169 de vehicule, 67 de avioane şi 40 de elicoptere (17 din mai multe ţări europene), 237 de cai şi 15.000 de focuri de artificii. Au fost prezentate şi noile arme franceze – drone, roboţi şi echipamente cu laser.
În program şi campionul mondial de jet-ski, francezul Franky Zapata a zburat la câteva zeci de metri deasupra bulevardului parizian, cu o puşcă în mână, pe placa sa cu motor cu reacţie „Flyboard”, un dispozitiv inventat chiar de el. S-au auzit şi huiduieli la adresa lui Macron, înainte să treacă în revistă trupele, la bordul unui „command car”. În momentul trecerii coloanei prezidenţiale au fost eliberate baloane galbene, simboluri ale mişcării de protest „vestele galbene”. Într-un discurs susţinut în ajunul defilării de 14 Iulie, Macron a anunţat crearea unui comandament militar spaţial în cadrul Forţelor armate aeriene, care „vor deveni în cele din urmă Forţele armate aeriene şi spaţiale”, a declarat el în faţa comunităţii militare reunite la Ministerul Apărării de la Paris. Cei 11 invitaţi europeni ai preşedintelui francez, printre care şi lideri din Belgia, Estonia, Finlanda, Olanda şi Portugalia, au participat la un dineu la Palatul Elysée după încheierea defilării.
Tare planseta ce autonomie are si cum o redresezi daca se intoarce?