AcasăNews„Macarena” poate salva vieti

„Macarena” poate salva vieti

Cunoscuta melodie lansata de cei de la Los del Rio ofera ritmul ideal pentru un masaj cardiac

Hitul anilor 90 poate ajuta la manevrele de resuscitare, pentru că impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac, spun cercetătorii spanioli.

Cunoscuta melodie lansata de cei de la Los del Rio ofera ritmul ideal pentru un masaj cardiac

Piesa celor de la Los del Rio, lansată în 1993, are avantajul nu doar de a fi arhicunoscută, dar oferă şi ritmul potrivit în cazul unei astfel de intervenţii de urgenţă, care necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut. Specialişti de la Universitatea Barcelona şi Spitalul Clinic din acelaşi oraş au dorit să dovedească acest lucru şi au recrutat 164 de studenţi la medicină în cadrul unui experiment insolit. Voluntarii au fost separaţi în trei grupuri şi au primit misiunea de a practica masaje cardiac, executate pe manechine, timp de două minute.Cele mai bune rezultate au fost obţinute de studenţii care au folosit un metronom reglat la 103 compresii pe minut, graţie unei aplicaţii pentru smartphone-uri: 91% dintre ei au avut cadenţa recomandată.
În grupul de voluntari care au fost sfătuiţi să urmeze mintal tempoul cântecului „Macarena”, 74% dintre ei au respectat ritmul corect. Dintre cei care au executat masaje cardiace fără instrucţiuni din partea cercetătorilor, au reuşit doar într-un procent de 24% să urmeze cadenţa recomandată. “Atât aplicaţia cât şi instrumentul de menmotehnică asociat cântecului „Macarena” au ameliorat calitatea compresiilor toracice”,  însă  piesa are un avantaj: cei care au folosit ritmul melodiei au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut „cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie”, a spus  cercetătorul Enrique Carrero Cardenal, într-un comunicat al Societăţii europene de anestezie-reanimare. Practicarea unui masaj toracic pe o persoană aflată în stop cardiac contribuie la menţinerea oxigenării creierului până la sosirea echipelor medicale la faţa locului.

author avatar
Bianca Fodac
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger