AcasăNewsLuxemburg vrea excluderea Ungariei din UE

Luxemburg vrea excluderea Ungariei din UE

Cancelariile occidentale s-au saturat de aroganta lui Viktor Orban

Jean Asselborn, seful diplomatiei luxemburgheze, a denuntat drept inadmisibile politica migratorie a premierului maghiar si ridicarea de garduri anti-refugiati, demersuri incompatibile cu ramanerea Ungariei in spatiul comunitar.

Cancelariile occidentale s-au saturat de aroganta lui Viktor Orban

”Nu putem accepta ca valorile fundamentale ale Uniunii Europene sa fie atat de grav calcate in picioare”, a declarat Asselborn intr-un interviu acordat Die Welt. Acest discurs neobisnuit de virulent la adresa guvernului lui Viktor Orban intervine cu trei zile inainte de summit-ul european prevazut vineri, la Bratislava. ”Orice tara, cum este Ungaria, care ridica bariere contra refugiatilor de razboi sau ingradeste libertatea presei si independenta sistemului judiciar ar trebui sa fie temporar, sau daca este necesar, de maniera permanenta, exclusa din UE”, a estimat Asselborn. ”Este singura maniera de a pastra coeziunea si valorile UE”, a continuat ministrul, insistand ca Uniunea nu ”poate tolera un asemenea comportament”, precum cel al guvernului Orban. Posibilitatea excluderii unei tari din blocul comunitar, pentru violarea valorilor fundamentale, este prevazuta in tratatele europene dar necesita unanimitatea statelor membre, ceea ce face foarte dificila aplicarea ei.

Luna viitoare, ungurii sunt chemati sa raspunda la intrebarea: "Doriti sa permiteti Uniunii Europene sa trimita in Ungaria cetateni non-maghiari, fara aprobarea Parlamentului?"

Premierul marghiar Viktor Orban a provocat in mai multe randuri iritarea partenerilor europeni cu declaratiile sale severe la adresa refugiatilor. Anul trecut, Orban a ordonat ridicarea unei bariere la frontiera de sud a tarii, taind ruta folosita de emigranti pentru a ajunge in nordul Europei, in special in Germania. In egala masura, Orban le-a cerut ungurilor sa participe, luna viitoare, la un referendum pentru a refuza sistemul de repartizare a emigrantilor (in total 160.000 de persoane) prin cote intre diferite state membre UE. Potrivit cotelor, Ungaria trebuie sa primeasca 1300 de emigranti, de provenienta Siria, Irak si Eritreea. La ora actuala, accesul in tara este deschis pentru 30 de refugiati pe zi, care traverseaza frontiera prin zone speciale de tranzit. Numarul celor care asteapta accesul in aceste zone, in taberele de refugiati din Serbia, s-a diminuat la jumatate in raport cu luna trecuta: 364 de persoane se afla in Hogros si 103 emigranti in Kelebija (orase sarbesti din apropierea frontierei maghiare).

Recrutarea vanatorilor de refugiati

Ungaria va desfasura si 3000 de politisti suplimentari pentru a-i stopa pe cei care incearca sa treaca gardul ridicat la frontiera de sud cu Serbia. ”Vanatorii” vor fi echipati cu arme de foc cu munitie reala, spray-uri iritante, bastoane, catuse si echipament de protectie. Inainte de a intra in actiune, in luna mai a anului viitor, politistii vor trebui sa urmeze o instruire de sase luni. Doritorii trebuie sa aiba peste 18 ani si o buna forma fizica. Un test psihologic va fi obligatoriu. Politistii vor primi un salariu de 150.000 de forinti (483 de euro) in primele doua luni, apoi retributia va creste la 220.300 de forinti (710 euro).

Budapesta: Un om frustrat si arogant

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, invocă dreptul poporului de a hotărî singur cine îi intră în casă

”Stim deja ca Jean Asselborn nu este o persoana serioasa”, a reactionat ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, aflat intr-o vizita in Republica Moldova.  ”El traieste la cativa kilometri distanta de Bruxelles, este un om frustrat si arogant. Vorbeste de excluderea Ungariei din UE dar s-a exclus singur din cercul politicienilor seriosi. Ca un nihilist ce este, munceste neobosit pentru distrugerea culturii si securitatii europene”, a adaugat Peter Szijjarto. ”Ungurii au dreptul sa-si exprime opiniile, sa decida cu vine doresc sa traiasca si cu cine nu doresc sa traiasca. Acest drept nu le poate fi luat nici de birocratii de la Bruxelles, nici de ministrul luxemburghez de Externe”, a subliniat seful diplomatiei maghiare.

author avatar
Tudor Borcea
225 afisari

2 COMENTARII

  1. Bravo lor ungurilor ca au coloana vertebrala si nu sint niste carpe ONG-iste! sorosiste,marinaresti&johaniste!.Cum la ei nu e DNA sa bage oameni nevinovati la inchisoare ca min.Berca,si Toba caruia CSAT nu-i permite desecretizarea unor inf./dosare,iar DNA il leaga pt. ca nu desecretizeaza impotriva vointei CSAT cea mai inalta org. de aparare a tarii??!!.Johannis si Ciolos cer demisia lui Toba pt. aberatiile DNA!?.Asa e cind ne conduc ambasadele prin ordine date DNA direct..!.Ete ca la unguri nu se poate intoarcerea la perioada Ana Pauker@Stalin.si vor ca parlamentul-vointa ungurilor sa hotareasca cine le intra in tara in locul UE&Merkel..!

  2. Bravo lor! Au sange in vene si creier in cap! Vor fi ca Marea Britanie si ca Turcia+ o forta!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger