AcasăNewsLupte de gherila la Kiev

Lupte de gherila la Kiev

La Kiev a fost o noapte tensionata, de lupte stradale

Criza din Ucraina a ajuns la apogeu, manifestantii si politistii fiind angajati intr-o infruntare ce seamana a razboi de gherila urbana.

Dupa o noapte tensionata la Kiev, joi dimineata, cateva zeci de manifestanti inca mai rezistau, pe strada Grusevski.

Manifestantii au facut fata grenadelor lacrimogene si bastoanelor fortelor de ordine

Ultimatum pentru Ianukovici

Adapostiti in spatele unei baricade din pneuri, in mare parte arse, „luptatorii” erau dotati cu echipamente de protectie de pe santier, casti si scuturi improvizate, si aruncau sporadic cu pietre si cocteiluri Molotov. Fortele de ordine inaintau dupa modelul „falangei grecesti”, utilizand pentru atac grenade lacrimogene. Confruntarile violente incepute de duminica s-au soldat cu cinci morti (dintre care doi prin impuscare) si peste 300 de de raniti. In Piata Independentei, la cateva sute de metri de strada Grusevski, incepusera sa se adune oameni inca de dimineata, pe un ger de minus zece grade Celsius. Opozitia i-a adresat un ultimatum presedintelui, Viktor Ianukovici, amenintand cu declansarea unei ofensive in cazul in care nu ofera concesii in privinta dreptului de a protesta, ingradit de o noua lege.

La Kiev a fost o noapte tensionata, de lupte stradale

Rusia nu se baga

„Nu avem dreptul sa intervenim in afacerile interne ale Ucrainei in niciun mod”, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Este absolut inacceptabil sa ne amestecam in afacerile interne ale altei tari”. Rusia este convinsa ca autoritatile ucrainene „stiu ceea ce este necesar sa faca si vor gasi cea mai buna solutie pentru a aduce situatia la normal si pentru a restabili pacea”, a subliniat Peskov. Totodata, el a denuntat „ingerintele straine” in criza din tara vecina. Criza din Ucraina a fost generata de indepartarea Ucrainei de UE si apropierea de Federatia Rusa.

author avatar
Adina Mutar
306 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger