AcasăNewsLupta impotriva emigratiei ilegale in Europa a costat pana acum 13 miliarde...

Lupta impotriva emigratiei ilegale in Europa a costat pana acum 13 miliarde de euro

Politia italiana evacuand un emigrant la Vintimille, la frontiera franco-italiana

Tarile UE au cheltuit 11,3 miliarde de euro din 2000 pentru intoarcerea emigrantilor ilegali si 1,6 miliarde pentru securizarea frontierelor Europei. Numai expulzarea unei singure persoane costa in medie 4.000 de euro.

Politia italiana evacuand un emigrant la Vintimille, la frontiera franco-italiana

Cifrele au fost dezvaluite, ieri, in urma publicarii unei anchete realizate de un consortiu de jurnalisti europeni, in 16 tari. Rezultatele vin pe fondul unei aprinse dezbateri in sanul UE cu privire la un plan de actiune pentru intarirea luptei contra emigratiei clandestine si primirea refugiatilor si a solicitantilor de azil, informeaza AFP. Statele membre accepta unanim accelerarea intoarcerii emigrantilor ilegali dar sunt divizate cu privire la ajutorul ce trebuie acordat Italiei si Greciei, doua tari sufocate de valurile de emigranti.

O rata de returnare de 33%

Chestiunea returnarii emigrantilor ilegali este una cheie in cadrul politicii migratiei europene. ”Rata de returnare a emigrantilor ilegali a fost de 33% in 2014”, a subliniat, marti, comisarul european Dimitris Avramopoulos. Or, statele membre cheltuie sume uriase pentru returnari: 11,3 miliarde de euro incepand cu anul 2000 in conditiile in care expulzarea unei persoane costa in medie 4.000 de euro, jumatate reprezentand cheltuieli de transport. De partea lor, emigrantii au cheltuit 15, 7 miliarde de euro pentru a ajunge in UE, potrivit anchetei. Contribuabilii UE au platit, incepand cu anul 2000, 1,6 miliarde de euro pentru a finanta protectia frontierelor, principalii beneficiari fiind grupuri precum Airbus, Finmeccanica si Thales.

60  de milioane de refugiati in 2014

Numarul stramutatilor si al refugiatilor ca urmare a multiplelor conflicte din lume a atins un nivel record de 60 de milioane de persoane, anul trecut, indica raportul anual al Inaltului Comisariat al ONU pentru refugiati (HCR). Acum zece ani, numarul acestora era de 37,5 milioane. In 2014, in fiecare zi, 42.500 de persoane au devenit refugiate, stramutate sau solicitante de azil. HCR enumera  cel putin 14 conflicte din ultimii cinci ani, responsabile de aceste tragedii: opt in Africa, trei in Orientul Mijlociu, unul in Europa (Ucraina), trei in Asia. Anul trecut, doar 126.800 de refugiati s-au putut intoarce acasa. Peste jumatate din populatia refugiata este formata din copii.

 

author avatar
Tudor Borcea
140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger