AcasăNewsLumea vrea să evite un război pentru vaccinuri. Trump joacă solo

Lumea vrea să evite un război pentru vaccinuri. Trump joacă solo

Xi Jinping, Emmanuel Macron, Angela Merkel și Organizația Mondială a Sănătății vor ca orice vaccin împotriva noului coronavirus să fie un „bun public global”, dar, în același timp, la Washington, Donald Trump are o prioritate: vaccinarea compatrioților săi.

În spatele principiului „binelui public global”, există în realitate două probleme distincte: proprietatea intelectuală și distribuirea primelor doze.  Africa solicită un vaccin nepatentat, a declarat președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Este puțin probabil: laboratoarele vor dori să-și recupereze miliardele din investiții și vor putea conta pe sprijinul SUA, ostilă oricărei interogări privind drepturile de proprietate intelectuală internațională. Prin urmare, probabil că vaccinul nu va fi gratuit. Pentru preț, mai multe grupuri s-au angajat să-și acopere doar costurile de producție, comentează Boursorama. Mark Feinberg, fost director științific al vaccinurilor Merck și actualul președinte al Inițiativei Internaționale pentru vaccinuri împotriva SIDA (IAVI), consideră că împărțirea proprietății intelectuale va fi făcută oricum, întrucât „nimeni nu poate răspunde singur la cererea globală, vor fi obligați să găsească parteneri care să producă produsul” pentru a nu-și deteriora reputația și rentabilitatea.Întrebarea dificilă devine: care dintre cei 7,6 miliarde de oameni ai Pământului vor fi vaccinați mai întâi?

America First

OMS, Europa și organizațiile neguvernamentale implicate în lupta împotriva Covid-19 doresc să instituie un nou mecanism de distribuție „echitabilă”, având ca principiu vaccinarea cu prioritate a personalului medical din orice țară afectată, apoi muncitori esențiali (poliție, transport …), înaintea restului populației. Dar Donald Trump, grăbit să revină la normal, nu este jenat de solidaritatea internațională: guvernul său are obiectivul, extrem de ipotetic, în timp ce studiile clinice abia încep, de 300 de milioane de doze până în ianuarie – înțeles să-i vaccineze pe toți americanii, tineri și bătrâni. E un fapt: administrația Trump a investit sute de milioane de dolari în mai multe vaccinuri experimentale (Johnson & Johnson, Moderna, Sanofi), în speranța că unul sau mai multe vor reuși și vor fi fabricate în Statele Unite. Șefii de la Moderna și Sanofi au spus în esență Europei că ar fi bine să imite Washingtonul. Garanția finală împotriva unei naționalizări a vaccinurilor va fi construirea de fabrici pe mai multe continente.Spre deosebire de pandemia H1N1 din 2009, „pornim de la o foaie necompletată, nu avem nici vaccin, nici fabrică”, spune Pascal Barollier, de la Gavi, o organizație care cumpără vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare.Coaliția public-privată Cepi, lansată în 2017 ca răspuns la eșecul inițial împotriva Ebola, a investit jumătate de miliard de dolari în nouă companii care dezvoltă vaccinuri împotriva Covid-19. În schimb, ea le cere ca tehnologiile să fie partajate pentru un început de producție masiv și rapid.Astfel subvenționate, laboratoarele construiesc linii de producție suplimentare fără a aștepta rezultatele studiilor clinice. Companiile își unesc forțele: Moderna va putea produce în Statele Unite (pentru piața americană) și în Elveția (pentru Europa). Sanofi a bătut palma cu un concurent, GSK; cei doi giganți au multiple fabrici de ambele părți ale Atlanticului. La porțile Beijingului, au început aproape simultan procesele de biotehnologie chineză CanSino, asociate cu Institutul de Tehnologie. Pe lista acestor concurenți, se pot adăuga și universitățile din Singapore, Taiwan, Coreea, Tokyo, Hong Kong și Beijing, fără a uita Queensland din Australia, Oxford sau Imperial College din Londra. Greii industriei farmaceutice sunt dispuși să investează cel puțin 5 miliarde de dolari  pentru dezvoltarea unui vaccin. Este o cursă globală, dar pentru a vaccina planeta, rămâne de sperat că mai multe vaccinuri, și nu doar unul, vor reuși.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
491 afisari

2 COMENTARII

  1. Parerea mea e dubla.
    De o parte nu va bateti pe vaccin ca nu a aparut.
    Pe de pe alta parte nu cred ca se poate face vaccin deoarece virusii astia virotici sunt f subversivi si nu pot fi combatuti decat cu tratament multiplu. Deci nu cred ca se poate face vaccin caci se facea de mult impotriva virozelor. Dar e posibil sa se gaseasca in cativa ani tratamente bune cum e la Sida sau Holera sau Ciuma sau Lepra si alte molime spurcate.
    Parerea mea e ca dacă ai intelepciunea sa consumi virusul il extermini ca la Sars.
    O poti face prin aerosoli de igienizare, izolare cu masti, folosirea spatiilor batute intens de soare si evitarea tranzitarii Chinei.

  2. Prima afirmație este corectă, deocamdată nu există vaccin. Mai încolo, nimeni nu știe. Este o cursă a imaginilor superputerilor, drept vindecători ai planetei. Altminteri, sunt sunt convins că din cinismul lor le-au mai scăzut ceva procente din cauza acestei crize sanitare. Sau poate mă înșel.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger