AcasăNewsLui Pruna ii place la inghesuiala!

Lui Pruna ii place la inghesuiala!

Ministrul Justitiei ignora informatiile privind iminenta unor revolte in penitenciare

De departe, cel mai pitoresc membru al Cabinetului Ciolos este Raluca Pruna, cea care a fost detasata din birourile de la Bruxelles de-abia dupa ce „mama societatii civile”, Cristina Guseth, a izbucnit in lacrimi, simtindu-se hartuita de niste banale intrebari din comisia parlamentara care trebuia sa o avizeze pentru functia de ministru al Justitiei.

Ministrul Justitiei ignora informatiile privind iminenta unor revolte in penitenciare

Insa cum „soarta” a vrut ca Raluca Pruna sa fie in cele din urma aleasa premierului tehnocrat, romanii incearca acum sa se obisnuiasca,  asa cum este obiceiul, cu ea in fruntea Justitiei. Ceea ce nu este insa deloc simplu, mai ales ca doamna ministru nu scapa nicio ocazie pentru a face o noua „boroboata”. Insa cea din urma, reprezentata de declaratia iresponsabila ca degeaba ar da vreo gratiere, ca pe urma puscariile s-ar umple din nou, ca in Turcia, era sa o coste scump. De fapt nu pe ea, ci pe zecile de detinuti si de gardieni de la Penitenciarul de Maxima Siguranta „Rahova”, care s-au trezit in mijlocul unui incendiu violent provocat de un detinut isterizat de declaratiile ministrului Pruna.

Nu scapa nimeni!

Pe scurt, cam acesta pare sa fie obiectivul ministrului Raluca Pruna cu privire la aglomeratia fara precedent din penitenciarele romanesti, situatie care frizeaza deja incalcarea drepturilor omului. Lucru reliefat deja si de catre deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului, care dau pe banda rulanta hotarari favorabile pentru detinutii romani. Mai mult chiar, dupa cum chiar Raluca Pruna recunoaste de fiecare data, Romania nu mai poate trage la nesfarsit de timp si poate fi obligata, in orice moment, sa plateasca daune exorbitante pentru conditiile execrabile de detentie din sistemul penitenciar. De altfel, cu o seninatate demna de o cauza mai buna, chiar ministrul Justitiei a anuntat ca primele calcule aproximative facute de expertii ministerului arata ca suma anuala ar putea fi mai mare de 80 de milioane de euro, daca judecatorii se vor arata indulgenti! Bani cu care, decat sa platim aiurea amenzi, s-ar putea rezolva problema prin constructia unor noi spatii de detentie, la standardele impuse de catre Uniunea Europeana.

Risc de revolte

Insa pe langa faptul ca nu a gasit o solutie pentru demararea unor proiecte de constructie a unor noi penitenciare, Raluca Pruna pare imuna si la acceptarea oricarui demers logic si de bun simt privind evitarea aglomeratiei din puscariile romanesti, unde un detinut moare la nici trei zile! Asa ca nu se lanseaza nici proiecte de reeducare a detinutilor, nici de scoatere a acestora la munca sau apelarea la vreun alt mijloc de recompensa. Si, colac peste pupaza, desi fusese avertizat ca situatia din penitenciare este una exploziva, ministrul Justitiei nu s-a lasat pana nu le-a taiat detinutilor si ultima speranta, cea a gratierii. Ceea ce era sa provoace o adevarata tragedie la Rahova, insa situatia se poate repeta oriunde, existand un risc major de revolte violente in intreg sistemul penitenciar.

author avatar
Toni Matei
316 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger