AcasăNewsLudovic Orban anunță noi măsuri: Ce se întâmplă cu începerea anului școlar

Ludovic Orban anunță noi măsuri: Ce se întâmplă cu începerea anului școlar

Ludovic Orban anunță noi măsuri: Ce se întâmplă cu începerea anului școlarLudovic Orban anunță noi măsuri: Ce se întâmplă cu începerea anului școlar

Guvernul a pregătit mai multe măsuri referitoare la începerea anului școlar 2020 – 2021, potrivit unui anunț făcut de premierul Ludovic Orban. Una dintre ele prevede alocarea sumeai de 175 de milioane de euro autorităților locale pentru a achiziționa tablete, laptopuri și materiale sanitare.

„Am avut în primă lectură mai multe acte normative legate de începutul școlii, între care un act normativ este OUG prin care alocăm 175 miliaone de euro autorităților locale și către unitățile de învățământ pentru a achiziționa tablete, măști, dezinfectanți, toate echipamentele necesare pentru a proteja sanitar copiii”, a anunțat premierul.

De asemenea, acesta a precizat că se pregătește o nouă OUG referitoare la perioada în care orele sunt suspendate pentru o anumită perioadă din cauza evoluției pandemiei.

Orban anunță: Pregătim o altă OUG!

„Pregătim o altă OUG ca acolo unde se suspendă orele, o perioada de timp, pe perioada respectivă să continuăm măsura din starea de urgență și anume să plătim 75% din salariu pentru un părinte pentru a sta acasă cu copilul, dar repet, această măsură va fi folosită numai acolo unde se vor lua decizii de către comitetele de urgență că se vor suspenda școlile. Pregătim resurse suplimentare pentru alte tipuri de îmbunătățiri, de pregătire a școlii.

De asemenea, am pregătit un proiect de lege pentru a putea angaja cadre didactice, personal nedidactic, medici școlari, asistenți școlari, acolo unde este nevoie.

Avem în derulare, pe finalizare, o procedura de achiziție pentru 250.000 de tablete. (…) Vom deconta tabletele achiziționate de autoritățile locale. Vom deconta până în 500.000 de tablete suplimentar față de cele 250.000 care fac obiectul licitației.

Avem o procedură de achiziție pentru 174.000 de laptopuri, desigur ele vor fi mai degrabă pentru cadrele didactice, table interactive, camere web, vom lansa manuale 3D care vor susține forma de învățământ online. Avem o serie de măsuri pentru începerea anului școlar”, a mai explicat Ludovic Orban.

Recent, medicul Virgil Musta a dat câteva sfaturi referitoare la desfășurarea anului școlar în timpul pandemiei de coronavirus.

Școala în pandemie. Medicul Virgil Musta, sfaturi pentru începutul de an școlar

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, este de părere că ar fi bine ca elevii să revină la şcoală, însă recomandă precauţie şi concentrare pe prevenirea formelor grave de boală atât la copii, cât şi la familiile acestora.

Potrivit medicului, într-un studiu efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu Sars Cov-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea au fost copii iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare, ceea ce reprezintă 0,4%,din totalul cazurilor, majoritatea fiind forme asimptomatice și ușoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare în secția de ATI.

Cele 13 reguli de bază la revenirea în şcoli

Medicul Virgil Musta consideră că este bine ca elevii să revină la școală (cu condiția să nu existe o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil de ţinut sub control contaminarea, va fi necesară concentrarea pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora. Acesta propune câteva măsuri ce ar trebui foarte strict asumate și respectate:

  1. Un rol esenţial al părinţilor în triajul epidemiologic zilnic. 
  2. Cursul online pentru copiii care sunt mai vulnerabili și mai predispuși la a face eventuale forme grave – copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate etc.
  3. Cursuri online pentru copiii care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceștia ar putea dezvolta forme grave (bătrâni, diabetici, cardiaci etc.). În cazul în care părinţii îi trimit la școală, ar trebui să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.
  4. Educarea de către părinți și profesori a copiilor pentru a înțelege şi accepta măsurile de bază pentru prevenție, dar și pentru eventuala recunoaștere a unor posibile simptome ale infectării cu noul coronavirus. Această educare trebuie făcută pe limbajul lor, specific fiecărei vârste (la fel, pe baza unui ghid recomandat).
  5. Urmărirea de către părinți a respectării măsurilor de protejare a copiilor și când nu sunt la școală (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor și igiena permanentă a mâinilor) pentru a nu se contamina în comunitate.
  6. Organizarea şcolilor astfel încât să evite activitățile cu risc epidemiologic crescut.
  7. Evitarea în şcoli a supra-aglomerării claselor.
  8. Dezinfectarea zilnică a claselor, cât și asigurarea posibilităţii spălării pe mâini a copiilor.
  9. Aerisirea claselor, în pauze.
  10. Cunoaşterea foarte bună de către cadrele didactice a posibilelor simptome pentru covid-19 pentru ca aceastea să nu vină la școală dacă le constată.
  11. Păstrarea de către profesori a distanței de 2 m față de elevi purtarea măştii în timpul orelor, cât și în interiorul școlii, în general.
  12. Existenţa, în fiecare şcoală, a unui regulament de ordine interioară dedicat masurilor covid-19, semnat și respectat de profesori și elevi, precum și un regulament asumat și de părinți.
  13. O comunicare permanentă, deschisă și constructivă între profesori, părinți și elevi pentru informare, consultare şi decizii.
author avatar
Alexandru Tîrcavu
173 afisari

2 COMENTARII

  1. DEMISIA dementule cretin !….DEMISIA ca bati cimpii rau de tot ! mars la Balaceanca cretinule !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger