AcasăNewsLucian Mindruta: Baiatul lui Adrian Iovan va putea spune ca tata si-a...

Lucian Mindruta: Baiatul lui Adrian Iovan va putea spune ca tata si-a facut datoria! Cat pentru o viata…

Veste mortii pilotului Adrian Iovan a provocat durere si ingrijorare nu doar in randul medicilor si al aviatorilor, ci si in randul vedetelor autohtone, care inca se mai intreaba daca accidentul ar fi putut fi prevenit, sau daca cele doua persoane decedate mai puteau fi salvate.

 

Avionul usor, pilotat de Adrian Iovan, care transporta un echipaj de medici care ar fi urmat sa ajunga de la Bucuresti la Oradea, pentru a preleva mai multe organe ce ar fi trebuit sa fi ajuns la persoane suferinde, a aterizat fortat, luni, intr-o zona montana, impadurita, din Cluj. Doua persoane, intre care si pilotul, si-au pierdut viata in urma tragediei.

Pe blogul sau, Lucian Mindruta, mai mult in calitate de aviator, a incercat sa raspunda intrebarilor care s-au nascut in mintile tuturor celor care deplang moartea lui Adrian Iovan si pe a medicului rezident.

„Sunt locurile deasupra carora nu vrei sa ti se opreasca motorul. Oricat de frumoase (sau de fapt, tocmai de-asta) par ele celui care le strabate, pentru aviator, locurile astea sunt adevarate capcane. Tentatia naturala, de a te bucura de verdele padurilor si gri-ul solemn al stancilor e data la o parte de instinctul deja format al zburatorului: ‘Du-te mai sus! Cat mai sus, daca se opreste motorul, sa ai timp sa gasesti un loc de aterizare!’ Probabil ca asta a fost in mintea lui Adrian Iovan in ziua fatidica de 20 ianuarie. N-avea luxul inaltimii si vizibilitatii: elicopterele care au incercat sa caute epava aparatului au abandonat misiunea la cateva ore dupa accident, din cauza cetii”, a scris Lucian Mindruta pe blogul sau.

Totodata, jurnalistul a explicat ca, desi este vorba de moartea a doua persoane, se poate vorbi de noroc, pentru ca bilantul celor decedati putea sa arate si mai rau.

„Cum putem vorbi de noroc? Putem. Aterizarea peste copaci e in mai toate cazurile ucigasa. Nu se scapa din ea cu maini rupte. (…) Drumul, deschiderea din padure, a fost cel care i-a salvat pe cei mai multi dintre cei din avion. Asta si mana pilotului. Dar ce i-a adus acolo? Ce anume a facut ca aparatul sa coboare de la nivelul de zbor aprobat (presupun ca 110, adica spre 4000 de metri) si sa se desfaca in bucati pe un munte, la peste 1000 de metri inaltime?

Nu stim. Stim doar ca azi, doi piloti ingrijorati au cautat un teren de aterizare in munti. Controlau avionul. Dar nu puteau sa mai astepte. Nu puteau, probabil, sa ia inaltime. Nu aveau de ales. Nu aveau decat o sansa: sa puna avionul jos si sa spere intr-un miracol. (…) Ca in orice zbor care se termina in noapte, urmeaza o ancheta. Ea va spune, va garantez, putine lucruri si tarziu. Aviatia isi pastreaza secretele si isi estompeaza greselile. Un lucru pe care il are, cumva, in comun, cu medicii. Si ei iti vor spune acelasi lucru: mai bine sa previi o boala decat s-o tratezi. La fel si cu acest zbor: cel mai bine era sa nu inceapa.

S-a gandit la toate astea Adrian Iovan, inainte sa plece dintre noi? Posibil. Dar sigur, absolut sigur, s-a gandit cu mult mai mult la cei pe care ii avea in grija. Si tocmai de aceea baiatul lui va putea spune intotdeauna ca tata si-a facut, in ultimele ore pe pamant, datoria. Cat pentru o viata”, este de parere Lucian Mindruta.

Adrian Iovan a incetat din viata luni seara, la varsta de 55 de ani, dupa ce a reusit o aterizare fortata in muntii Apuseni. Avionul pe care il pilota transporta o echipa de medici de la Bucuresti la Timisoara. Dupa accidentul aviatic, victimele au stat ranite si aproape au inghetat in zapada pentru ca nu puteau fi gasiti. A durat mai bine de sase ore pana sa fie salvati, insa pentru pilot nu s-a mai putut face nimic, el ramanand incarcerat in avionul BN-1. Pe langa Adrian Iovan, o alta tanara, medic rezident, si-a pierdut viata.

Citeste si:

Sursa: blog Lucian Mindruta

author avatar
Alina Costache
943 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger