AcasăNewsLucian Croitoru de la BNR : Economia Romaniei, in „galeata” pana in...

Lucian Croitoru de la BNR : Economia Romaniei, in „galeata” pana in 2016

Lucian Croitoru crede ca mersul economiei romanesti se datoreaza recesiunii la nivel mondial

Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Lucian Croitoru, a avertizat ca, potrivit datelor macroeconomice, economia va evolua sub potential pana in anul 2016. In traducere: scumpiri si somaj ani in sir.

Lucian Croitoru crede ca mersul economiei romanesti se datoreaza recesiunii la nivel mondial

Croitoru a vorbit, cu prilejul unui seminar organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor, de deficitul de crestere a Produsului Intern Brut (PIB), care se afla in acest moment mult sub potentialul economiei romanesti. Oficialul BNR sustine ca, in vreme ce, in anul 2000, Romania avea o rata potentiala de crestere a PIB de 2%, iar cativa ani mai tarziu, de 8%, in prezent a scazut la 2%. Croitoru considera ca, desi economia ar putea creste si asa, cu 2% pe an, tot nu-si va putea atinge prea curand potentialul, deoarece nu va putea produce efecte pozitive asupra inflatiei sau a somajului. Consilierul guvernatorului Mugur Isarescu sustine ca si economia UE, si cea a SUA opereaza mult sub potential, deci nici economia Romaniei nu poate reactiona altfel.

Recesiune ani in sir

In general, mesajul BNR, indiferent din partea carui reprezentant al sau ar veni, este transmis oarecum codat. Ce vrea, de fapt, sa ne spuna Lucian Croitoru?  Ca Romania are potential de crestere foarte mic si nu ne putem astepta prea curand la o imbunatatire, deoarece nici economia mondiala nu se simte prea bine. In plus, pentru ca productia interna este „pe avarie”, vor urma alti trei-patru ani in care, din cauza scumpirii energiei si a combustibililor, preturile vor creste constant, la  fel si somajul real, nu cel din statisticile oficiale.

author avatar
Arpad Dobre
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger