AcasăNewsLucian Bode, despre atacurile din Serbia. Câți români dețin, de fapt, arme...

Lucian Bode, despre atacurile din Serbia. Câți români dețin, de fapt, arme de foc letale și cât de sigure sunt școlile din România

lucian bodeLucian Bode, despre atacurile din Serbia. Câți români dețin, de fapt, arme de foc letale și cât de sigure sunt școlile din România

În Serbia, numărul de arme de foc letale a ajuns să fie foarte mare. Lucian Bod a dezvăluit câți români dețin arme de foc letale în acest moment, în contextul atacurilor armate din țara vecină, din ultimele zile.

Ministrul Afacerilor Interne a făcut o paralelă între Serbia și România în contextul incidentelor armate din școli în țara vecină. Oficialul spune că România este o țară sigură.

Serbia, prima în Europa la numărul de arme

Serbia e prima țară din Europa ca număr de arme la mia de locuitori, și a treia din lume. Dacă ar fi să ne raportăm la ce se întâmplă în țara noastră, în România sunt peste 70.000 de deținători de arme de foc letale, legali. La aceștia se adaugă cei, care prin prisma atribuțiilor de serviciu, structurile din sistemul național de apărare și securitate națională, dețin în mod legal arme.

„Într-adevăr, vecinii noştri au trecut într-o săptămână neagră cu aceste două tragedii. Trebuie să ne uităm un pic la cauze. Vedem că Serbia este prima ţară din Europa ca număr de arme la 1000 de locuitori şi a 3-a din lume. Poate fi o cauză. Dacă ar fi să ne raportăm, să ne uităm ce se întâmplă în ţara noastră. Sigur că în România sunt aproximativ 70.000, aproape 73.000 de deţinători de arme de foc letale, deţinători legali. La aceştia se adaugă cei care prin prisma atribuţiilor de serviciu, structurile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională deţin în mod legal arme. Nu putem spune că în România există un număr foarte, foarte mare de arme. Majoritatea celor 70.000 de arme de foc sunt arme de vânătoare. Ele sunt verificate periodic, după un grafic foarte bine stabilit de lege de către poliţie. Sunt verificaţi toţi deţinătorii de arme de foc, e verificat modul în care sunt deţinut aceste arme”, a declarat Bode.

Ministrul de Interne este de părere că numărul mare de arme de foc deţinut de populaţie în Serbia se datorează şi războiului din fosta Iugoslavie, el făcând o previziune şi pentru Ucraina care acum se află în război cu Rusia.

România, o țară sigură

„Aşadar, nu putem să facem o paralelă cu ceea ce este în acest moment în Serbia şi dacă să dea Dumnezeu să greşesc, dar dacă ne uităm ce s-a întâmplat în războiul din fosta Iugoslavie şi câte arme au rămas la populaţie, dacă ne uităm sper cât mai repede să se termine războiul acesta absurd din Ucraina, dar ne gândim că sute de mii de arme au fost distribuite către populaţie fără niciun inventar. Peste câţiva ani şi în Ucraina vom avea sau sunt premise să se întâmple tragedii, aşa cum iată că din păcate s-a întâmplat în Serbia”, a precizat Bode.

Ministrul de Interne a subliniat că România este o ţară sigură.

„Numărul mare de arme la populaţie într-o ţară este într-adevăr o o cauză a acestor acestor tragedii. Nu cred că se pune problema în România să vorbim despre situaţii de acest gen, pentru că spun încă o dată, România este o ţară sigură şi acest lucru, nu spun eu subiectiv, Ministrul de Interne o spun iată ultima ultima statistică pe care o platformă internaţională a dat-o publicităţii, unde cinci oraşe din România sunt în primele 100 oraşe din lume ca nivel de siguranţă a cetăţenilor”, a mai spus Bode.

author avatar
Andreea Vlad